To Tvibit-filmer til kortfilmfestivalen

For første gang har to kortfilmer laget ved Filmveksthuset på Tvibit blitt valgt ut til kortfilmfestivalen i Grimstad. Den ene skal også vises i Cannes.

TIL CANNES: Elisa Fernanda Pirir er produsent for kortfilmen «Bestevenner», som skal vises i Cannes i mai.Foto: Preben Olsen 

kultur

– Det er artig for oss, og så vidt jeg vet er det første gang vi har filmer med på kortfilmfestivalen i Grimstad, sier filmfaglig ansvarlig Terje André Nymark på Tvibit.

Short Film Corner

De to kortfilmene som kom gjennom nåløyet til juryen til kortfilmfestivalen, er «Bestevenner» og «If I Say No». Festivalen arrangeres i juni. Begge filmene ble vist i Film fra nord-programmet under årets Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), og nå står altså nye festivaler for tur, og den ene skal også til den prestisjefylte Cannes-festivalen.

LES OGSÅ: Se bildene fra nye Tvibit

«BESTEVENNER»: Ingvild Emilie Hallvardsdatter Østgård og Sigurd Kornelius Lakseide spiller hovedrollene i «Bestevenner». Foto: Sondre Sandbakken. 

 

– «Bestevenner» skal vises i sideprogrammet Short Film Corner i Cannes. Det blir gøy og er veldig inspirerende, sier Elisa Fernanda Pirir (25), som er filmens produsent, manusforfatter og klipper.

Pirir beskriver «Bestevenner» som et komplekst drama om det å være ung og forelsket.

– Det starter kleint og morsomt, og blir etter hvert mer alvorlig.

Vist i Gøteborg

Hun er nå i ferd med å avslutte tre års studier på produsentlinja ved Den norske filmskolen på Lillehammer og er full av lovord om erfaringene fra Filmveksthuset Tvibit. Hun jobber med nye filmprosjekter, både eget og andres.

– De har lært meg alt om film og har introdusert meg for hele bransjen. Jeg har et prosjekt jeg skal jobbe med for andre til høsten i Nord-Norge, men jeg skal også utvikle et eget filmprosjekt, men jeg kan ikke si noe om det ennå, sier Elisa Fernanda Pirir.

LES OGSÅ: Varmet opp for Tiësto. Nå kommer debutplata.

Regissøren for «If I Say No», Lia Hietala (22), er strålende fornøyd med å bli vist i Grimstad. Filmen handler om to unge jenter som utforsker hverandres grenser gjennom et spill med bare én regel; du må fullføre utfordringen du får. Den ble også vist under Gøteborg Filmfestival i vinter.

FESTIVALAKTUELL: Erika A. Coleman (øverst) og Karine Hilde Hoel spiller hovedrollene i «If I Say No». Foto: Lia Hietala 

 

– Jeg synes det er fantastisk artig at debutfilmen blir vist på kortfilmfestivalen. Jeg kunne ikke ønsket meg noe mer, sier hun.

Fra baguetter til film

Svenske Lia Hietala kom egentlig til Tromsø i fjor for å jobbe, men så ble det film for alle pengene i stedet. Det startet med at hun hadde en idé som Filmveksthuset tente på.

– Noen tipset henne om Tvibit før hun kom innom med filmideen. Vi syntes hun hadde en kjempeidé og hjalp henne med å realisere den. Hun er et kjempetalent, skryter Terje André Nymark.

Lia levde av å selge baguetter på Knoll og Tott samtidig som hun laget «If I Say No».

FILMSKAPERE: Lia Hietala og Håkon Birkeland Toft er henholdsvis regissør og fotograf for «If I Say No», som er plukket ut til kortfilmfestivalen. Foto: Åsgeir Johansen 

 

– Jeg jobbet 30-40 timer i uka på Knott og Tott samtidig som jeg lagde film. Det var noen hektiske måneder, og det ble mye arbeid. Nå holder jeg på med en ny film på heltid, med støtte fra Tvibit og Nordnorsk Filmsenter. Det blir også en kortfilm, som skal spilles inn i Tromsø til sommeren. Den har arbeidstittel «Min homosyster», forteller Lia Hietala.

LES OGSÅ: Nå går de sammen for å styrke ungdommens viktigste saker

Flere til Grimstad

Daglig leder Tor Vadseth i Nordnorsk Filmsenter gleder seg over suksessen til Tvibit.

– Jeg er veldig glad for at noe er på gang og at nye filmtalenter får slippe til.

I tillegg skal «Pil og bue» av Camilla Figenschou, med tromsøbaserte Original Film som produsent, vises i konkurranseprogrammet for norsk dokumentarer i Grimstad. I musikkvideokonkurransen vises låten «Shadowboxing» av Cazadores, laget av Eilif Landsend. Anneli Drecker er representert gjennom musikkvideoen «Alone», laget av Thor Brenne.