– Det er utrolig gledelig. Dette vil bidra til å vitalisere filmbransjen i Nord-Norge, som allerede er vital, sier Bente Erichsen, konstituert daglig leder i Filmfond Nord.

Enige om felles filmfond

Tilskuddet på 4.887.000 kroner fra Norsk filminstitutt (NFI) er bevilget over en budsjettpost i Kunnskapsdepartementet. Ifølge tilskuddsbrevet har de regionale filmfondene som hovedformål å gi tilskudd til audiovisuelle produksjoner, primært kommersielle formater innenfor film- og serieproduksjon.

Tildelingen er et resultat av at de tre nordligste fylkeskommunene gikk sammen om ett, felles filmfond.

– Det startet med at Nordland etablerte et filmfond. Så ble Finnmark og etter dialog med Troms, ble også de med. Det har vært en veldig positiv prosess, sier Erichsen.

Filmfond Nord konkurrerer med både filmfond på Vestlandet og i Midt-Norge om statlige tilskudd.

TV-drama og spillefilm

– Vi fikk minst av de tre filmfondene, men er godt fornøyd. Det har vist at det nytter å slå seg sammen. Når vi tar med de seks millionene fra de tre nordnorske fylkeskommunene og Kulturnæringsstiftelsen Sparebanken Nord-Norge. har vi altså nærmere 11 millioner til sammen.

NFI stiller krav til hvordan de statlige filmmillionene skal brukes.

– De regionale filmfondene skal stimulere til mer privat og regional kapital til norsk film, skape regionale kraftsentre og stimulere til levedyktige filmmiljøer utenfor Oslo-regionen, skape regionale filmmiljøer med tilstrekkelig tyngde til å tilrettelegge for filminnspillinger i regionen, heter det i tilskuddsbrevet.

Filmfond Nord skal fremme både TV-drama- og spillefilmproduksjoner i Nordland, Troms og Finnmark, og bidra til å profilere landsdelen i Norge og utlandet. Fondet skal også bidra til økt verdiskapning for filmbransjen og skape ringvirkninger for reiseliv og lokalt næringsliv i forbindelse med filmproduksjoner.

Ansetter daglig leder

Etter at det var lyst ut stilling som daglig leder for Filmfond Nord, var det kommet inn 12 søknader etter fristens utløp. Den som blir ansatt får kontorsted i Bodø.

– Styret er godt fornøyd med søkerlista og kvalifikasjonene til søkerne. 29. april vil styret tilby den best kvalifiserte jobben.

Det skal også ansettes en filmfaglig konsulent i full stilling som får kontorsted i Tromsø.

– Stillingen blir lyst ut så snart daglig leder er på plass, sier Bente Erichsen.