TVIBIT: Seks unge mennesker fra Sør-Afrika og Kenya er på en tremåneders utveksling i Tromsø for å lære om film og kultur, i regi av Tvibit og Fredskorpset. De har hektiske dager, og har allerede laget sin første mini-dokumentar.

– Lærerikt

– «Screen» som utvekslingsprogrammet heter, er et veldig bra og helproft opplegg, og vi har blitt tatt godt imot på Tvibit. Vi lærer mye om film, og så langt har vi allerede laget en dokumentar om Tromsø. Akkurat nå jobber vi med en promovideo for neste års Vårscenefest, sier Ray Carsten (21).

I dokumentaren undersøker de blant annet hva det vil si å være russ, og kafékulturen i Tromsø.

Se dokumentaren her!

Fryser til tross for varmerekord

Filmskaperne synes det er veldig annerledes å være i Norge. Til tross for varmerekord i Tromsø er de godt pakket inn med luer og jakker.

– Dette er vinter for oss. Men kulden er ikke den eneste forskjellen på landene. Folk i Norge er mye mer reserverte enn i Kenya eller Sør-Afrika. Her hilser ingen på deg på gata, mens hjemme sier man hei til alle man møter. Unntaket er Tvibit, her er alle veldig åpen og varm, og det er som å være hjemme, sier de.

Tvibit vil ha søkere

Nå leter Tvibit etter norske ungdom å sende til Sør-Afrika og Kenya.

Håkon Birkeland Toft (21) var med på utveksling gjennom «Screen» i 2014, og reiste da til Haiti i tre måneder.

– Det er et utrolig spennende opplegg, og man lærer mye både om film, og om seg selv, sier han.

I ettertid har han brukt erfaringene godt, og har blitt produsent for NUFF, en kortfilmfestival for unge filmskapere i Tromsø.

Et eventyr

– Hvor mye må man kunne om film for å søke?

– Ingenting! Det viktigste er at du er en utadvendt person, og liker å jobbe i annerledes miljø. Man trenger ikke være noen Steven Spielberg, og alle tingene som handler om film lærer man fort. Hvis man har lyst å bli med på et eventyr, er dette en utrolig god mulighet, sier Birkeland Toft.

Søknadsfristen for å delta på Screen er lørdag 30. april.

TIDLIGERE DELTAKER: Håkon Birkeland Toft (21) har deltatt på «Screen» tidligere, og beskriver opplevelsen som et eventyr.