Sterke dråper til helgekosen

Sjekk vinspaltist John Strandmos beste tips denne uken!

KOMPLEKS DUFT: Terningkast: 6 Nr. 94800Texier Cairanne Côtes du Rhône Village (rød)Frankrike/Rhône/2014/14 prosentKr. 162,90 (basis)Eric Texier var ingeniør innen kjernekraft. På 90-tallet gikk han over i vinbransjen. I dag er han en av de mest respekterte i Rhônedalen – blant annet fordi han har gjenoppdaget gamle områder ved å studere gammel litteratur i faget. Denne vinen er av ny dato, men likevel et godt eksempel på franskmannens streben etter kvalitet. Laget på åtte deler Grenache og likt med Carignan og Syrah. Klar rød. Kompleks duft med skogsbær, krydder og jord. Smaken er fruktig. Saftig og leskende med noe sødme, gode syrer og deilige tanniner. Tørr i avslutningen. Til lam. Tåler noe lagring. 

STEINFRUKT: Terningkast: 6 Nr. 99118Chateau Peybonhomme les Tours (rød)Frankrike/Bordeaux/2014/13,5 prosentKr. 184,90 (bestilling)Tre deler Merlot og en miks av Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Malbec. Modnet året på brukte fat. Mørk rød. Dufter steinfrukt, solbær og krydder. Saftig stil med moden frukt og tanniner som tørrer. Saftig ettersmak. Til en kjøttrett – også and. 

VANILJE: Terningkast: 6 Nr. 55360Protos Crianza (rød)Spania/Castilla y Leòn/2011/15 prosentKr. 229,90 (bestilling)Tempranillo-vin som er lagret halvannet år på eikefat og like lenge på flaske. Dyp rød. Edel bouquet med vanilje, gode fatkrydder og solbær. En kraftkar med mye fylde og friskhet. Tanniner som tørrer. Mer frukt utover. Behagelig med krydder i finish. Til hvitt kjøtt og lam. 

KOMPLEKS: Terningkast: 6 Nr. 3534Vina Andanza Reserva (rød)Spania/Rioja/2007/13,5 prosentKr. 239,90 (basis)En gammel kjenning som ikke lanseres årlig. Tre deler Tempranillo samt Garnacha og Manzuela. Har fått året i eikeliggere og 30 måneder på fat. Rødbrun. Kompleks med røde bær, moden frukt, eik, tobakk, tørst lær og vanilje. Bløt smak med mye av det samme. Eik med krydder i sluttfasen. Til kjøtt – også vilt. 

TYPERIKTIG: Terningkast: 6 Nr. 37529Riva Leone Barbaresco (rød)Italia/Piemonte/2012/14 prosentKr. 174,90 (bestilling)Nebbiolo-vin som er modnet året på ulike fat. Klar rød. Typeriktig i forhold til druen. Også bær, urter, lakris, tørket frukt, noe tre og blomster. Stor fylde med frukt og god balanse. Krydret finish. Til lam og hvitt kjøtt. 

MODEN DUFT: Terningkast: 6 Nr. 37525Riva Leone Barolo (rød)Italia/Piemonte/2010/14 prosentKr. 239,90 (bestilling)Ny Nebbiolo som er fatmodnet i to år. Rødbrun. Moden duft av kirsebær, tørket frukt, nøtter, tørt lær og krydder. Fyldig og konsentrert smak med skogsbær og moden frukt. Balansert med gode tanniner og mer krydder. Tørr i slutten. Til vilt. Tåler mange år i kjelleren. 

DEILIG FRUKT: Terningkast: 5 Nr. 28923Riva Leone Barbera (rød)Italia/Piemonte/2014/13 prosentKr. 134,90 (bestilling)En Barbera-variant hvor en del har vært på fransk eik i inntil ett halvt år. Dyp rød. Kirsebær, deilig frukt, en anelse blomster og urter. Mer frukt i en saftig smak. Gode syrer og fylde. Frisk videre med en del frukttoner. Varer. Til hvitt kjøtt. Solid femmer! 

ANIMALSK: Terningkast: 5 Nr. 17127Le Pigeonnier Côtes du Rhône Vielles Vignes (rød)Frankrike/Rhône sør/2014/13 prosentKr. 129,90 (bestilling)Grenache og Syrah i forholdet 60/40. Ingen fatkontakt. Klar rød. Mye bær, krydder og lett animalsk – også i smaken. Tørr og frisk. Pepper, mer bær og god fylde. Det varer. Lett, god bitterhet i finish. Til hvitt kjøtt og vilt. 

BLOMSTER: Terningkast: 4 Nr. 4609Corte Giara Pinot Grigio (hvit)Italia/Venezia/2015/12,5 prosentKr. 129,90 (bestilling)En fersk italiener som er flaskemodnet. Lys gul. Grønne toner, blomster, melne epler og sitrus. Tar tak med en god del bitterhet og friskhet. God frukt, men syrer som overstyrer. Det vedvarer. Til fisk og kylling. 

BÆRPREG: Terningkast: 4 Nr. 37235Baluarte Navarra Roble (rød)Spania/Navarra/2014/13 prosentKr. 104,90 (bestilling)En ny, superbillig spanjol som er dyp rød på farge. Markant bærpreg, noe drops og trekrydder. Moden smak med passe fylde, frukt og balanserte syrer. Tørr i avslutningen. Til fisk og hvitt kjøtt. Sterk firer! 

kultur