Turné med engelsk kirkemusikk

Vokal Nord bruker langhelga til å dra på konsertturné med engelsk kirkemusikk på programmet. Med seg har vokalensemblet den britiske organisten og dirigenten Martin Baker.
kultur

Vokal Nord er basert i Tromsø, men har sangere som kommer fra store deler av landsdelen. De samles i Tromsø onsdag for å øve. Deretter går turen med Hurtigruta til Harstad hvor første konsert holdes Kristi himmelfartsdag. Fredag drar sangerne med buss til Svolvær og konsert før de hopper på Hurtigruta igjen for ny konsert i Bodø lørdag. Turneen avsluttes i Ishavskatedralen i Tromsdalen søndag.

«Sublime»

«Sublime» er tittelen som er satt på programmet som spenner over engelsk kirkemusikk fra gregoriansk sang og barokken til moderne tid. Oversatt kan «Sublime» oversettes med usedvanlig skjønnhet.

– Musikken har et stort spenn, og publikum vil få oppleve alle nyanser. Blant anna framfører vi verk av samtidskomponisten John Tavener; meditativ, minimalistisk musikk med rot i den britiske kortradisjonen. Det sublime er noe som overgår vår fatteevne, og denne musikken er så vakker at det nesten ikke er til å forstå, sier Dag Håvard Hanssen, styreleder og tenor i Vokal Nord.

Blant andre komponister som Vokal Nord har satt på programmet til denne konsertserien, finner vi William Byrd, William Mathias, James MacMillan, Ralph Vaughan Williams og Henry Purcell.

Fra Westminster Cathedral

Martin Baker, som er Vokal Nords gjest på denne turneen, er til daglig domorganist i Westminsterkatedralen i London. Han er en av de ledende kordirigentene i England, og er dessuten kjent for å være en strålende soloorganist. Da det nyrestaurerte orgelet i Nidarosdomen skulle innvies 17. mai 2014, var det nettopp Baker som ble valgt til å holde åpningskonserten.

Nå får publikum oppleve han både med taktstokken og på orgelkrakken. Men også vokalensemblets kunstneriske leder, Bjørn Andor medvirker på konsertene, både som dirigent og organist.