Alexander (23) har laget musikk til helaftens storbandkonsert

Alexander Aarøen Pedersen (23) har skrevet ny musikk til en hel konsert med Tromsø Storband. Torsdag presenteres resultatet fra scenen i Verkstedet.

NY MUSIKK: Komponisten Alexander Aarøen Pedersen (ved pianoet) og storbandleder Fred Glesnes jobber med partituret til musikken som for første gang møter publikum på torsdagens konsert. Foto: Helge Matland 

kultur

KONSERVATORIET: Den unge, begava komponisten som opprinnelig kommer fra Storsteinnes, er i ferd med å avslutte et bachelorstudium ved Musikkonservatoriet i Tromsø.

Det var også der opptakten til dette prosjektet starta. Han skrev en komposisjon for konservatoriets storband, leverte den til storbandets leder, Fred Glesnes, men fikk tilbakemelding om at «dette er for komplisert til at vi rekker å øve det inn før den aktuelle konserten». Men Glesnes gikk videre og sa at dette var så interessant at den unge komponisten ble oppfordra til å skrive en time til med musikk slik at det kunne bli en hel konsert med Tromsø Storband, som også ledes av Fred Glesnes.

LES OGSÅ: Nordnorsk country-ikon tar med stjernelag på Kulturhuset

Spennende

Alexander Aarøen Pedersen legger ikke skjul på at det har vært spennende å jobbe med musikken til dette prosjektet.

– Spennende, men også litt skummelt. Jeg har ingen erfaring fra før med å skrive for en besetning som storband, sier Aarøen Pedersen.

Og spennende synes også Fred Glesnes at dette er blitt.

– Det at Alexander ikke har erfaring med å skrive for storband, er nok også en grunn til at det han har levert oss er nyskapende storbandmusikk, sier storbandets kunstneriske leder.

LES OGSÅ: Håkon (74) fikk audiens hos Kongen

Teatralsk

– Det blir en drøy time med urframføringer som spenner ganske bredt. Noe kan karakteriseres som tradisjonell storbandmusikk av det mer moderne slaget. Dette går over i andre stemninger som kan minne om filmmusikk. Teatralsk, kan godt være en grei beskrivelse, og dette understrekes av at vi også har med en skuespiller på scenen, og hele konserten blir som ei forestilling under tittelen «Tyven og Kaleidoskopet», sier Glesnes, som gleder seg over den muligheten storbandet her har fått til å spille en hel konsert med musikk skrevet for bandet av en ung lokal komponist.

Det har aldri skjedd tidligere.

LES OGSÅ: Overraska med drømmestipend

Utfordrende

– Musikken er utfordrende å spille, av og til på grensa av det som er mulig å spille på blåseinstrumenter. Men det er tonalt og melodiøst. Av og til bruker han bare deler av den besetninga vi har i et storband. Andre ganger trør han skikkelig til og henter ut alt det trøkk et storband kan gi, og med musikalske referanser både til swing, funk, rock og filmmusikk, fortsetter Fred Glesnes i sin karakterisering av komponistens musikk.

Og selv er Alexander Aarøen Pedersen med i konserten også som pianist.

– Jeg er overbevist om at dette kommer til å bli en flott musikalsk opplevelse for dem som kommer på konserten som arrangeres i regi av Tromsø Jazzklubb, sier Glesnes.

Bør bli plate

– Egentlig bør vi spille inn ei plate med denne musikken. Den er så unik at flere enn de som har anledning til å høre den på konserten burde få mulighet til å høre den. Så det spørs om vi ikke i løpet av det kommende året går i studio og spiller den inn, sier Fred Glesnes.

Tromsø Storband har for øvrig tidligere fått internasjonal oppmerksomhet for ei innspilling med musikk av nordnorske komponister, albumet «In Trafic».

Og innen ei innspilling av musikken er aktuelt, er Aarøen Pedersen i gang med videre utdanning som komponist. Til høsten begynner han å studere i Dublin ved et prestisjetung institutt for filmmusikk sammen med 20 andre studenter fra hele verden og med storheter som John Williams (musikken til blant anna «Star Wars») blant foreleserne.