Dansere inviterer til sanselig fotfest

Danseelevene i første klasse på Kongsbakken videregående skole lover en annerledes danseopplevelse med forestillingen «Fotfest».
kultur

– Det blir noe helt nytt, som ikke har vært gjort før, sier Thea Evenstad.

Ekstremuke

Etter ei uke med hardjobbing er de ni Kongsbakken-elevene og de to profesjonelle danserne Nina Biong og Katja Schia klare for å vise forestillingen «Fotfest» på Lillescenen på Kulturhuset lørdag.

Biong og Schia driver prosjektet MovingMoment ut ifra ønsket om å kunne jobbe med profesjonell dansekunst sammen med barn og unge. Mandag møttes de to dansekunstnerne og Kongsbakken-elevene for første gang. Gjennom workshopen skal elevene jobbe fram en koreografi sammen med de profesjonelle.

– Vi jobber sammen som om det er en profesjonell forestilling. Det er ganske heftig, det er som en ekstremuke, sier Nina Biong.

LES OGSÅ: Feiret 30 år med musikklinjen

Krevende og lærerikt

Følelser spiller en stor rolle i «Fotfest»-forestillingen, spesielt hvordan glede kan oppfattes av en selv og andre. Det skjer noe både fysisk og emosjonelt med kroppen ved gledesutbrudd, og det er det de jobber for å få fram i forestillingen.

– Vi tar ut positive følelser og glede gjennom fysisk kroppsspråk og dans. Vi bruker kroppen for å uttrykke glede. Det handler ikke bare om ren dans, mens også gjennom ansiktsuttrykk og stemmen uttrykkes glede. Det blir annerledes enn folk har sett før, og det er ganske krevende, mener Nora Amundsen, som gjennom dette prosjektet har fått ny danseerfaring og lært seg nye måter å uttrykke ser på.

Det er noe medelev Vilde Jensen kan underskrive på.

– Jeg har lært utrolig mye på disse dagene, sier hun.

LES OGSÅ: Barna svingte seg med Kongsbakkens danselinje

Slipper seg løs

Elevene er glade for å kunne ta eierskap i forestillingen og at det ikke bare er de profesjonelle danserne som bestemmer alt.

– Vi får også eierskap til dansekunsten, og da er litt av målet med workshopen nådd, sier Amundsen.

– Når vi får være med å koreografere, er vi med på å skape noe som føles litt eget, sier Thea Evenstad.

Nina Biong mener det finnes flere talentfulle dansere blant Kongsbakken-elevene, og er full av lovord etter bare noen få dagers intens jobbing.

– Det finnes noen kjempedyktige blant dem. De gangene de tør slå seg skikkelig løs og slippe hemningene, kommer det fram utrolig fine ting hos elevene, sier Biong.

Forestillingen «Fotfest» spilles to ganger lørdag ettermiddag på Lillescenen.