Hedda (17) gikk til topps i manuskonkurranse

17-åringen Hedda Bech har vunnet landsfinalen i skrivekonkurransen som arrangeres av Den Unge Scenen.

VANT LANDSFINALE: Hedda Bech (17) gikk videre til landsfinalen i skrivekonkurransen i regi av DUS i mai, og endte til slutt på delt førsteplass. Nå blir komedien «Morgendagens Motgang» ett av syv teaterstykker som skal spilles av ungdomsteatergrupper i hele Norge. Foto: Privat 

kultur

DUS er et landsdekkende ungdomsteaterprosjekt som arrangeres årlig. Hedda Bech, som er elev ved dramalinja på Kongsbakken videregående skole, sendte i år inn sitt bidrag i konkurransen om beste nyskrevne manus for ungdom.

LES OGSÅ: Teaterstykke fra Tromsø kåret til årets beste barne- og ungdomsforestilling

Overrasket

Med komedien «Morgendagens Motgang» danket hun ut 30 andre bidrag og endte på delt førsteplass sammen med en annen ung manusforfatter, Sirilinn Fri.

– Det kom ganske overraskende på meg. Jeg hadde ikke forventet det. Jeg har fremdeles skikkelig puls, sier 17-åringen til iTromsø.

Manuset handler om en søster og hennes homofile bror, hvor søsteren tenker at brorens homofili er noe hun kan fikse.

Etter at Bech gikk videre til landsfinalen i konkurransen i april, deltok hun på seminar i Stavanger sammen med resten av finalistene.

– Der fikk jeg en dramaturg som hjalp meg med å forbedre manuset. Det var noen ting jeg selv ikke likte i manuset, og han så med en gang hvorfor det ikke funket, forteller 17-åringen.

LES OGSÅ: Synliggjør scenekunsten

Gode tilbakemeldinger

Denne helgen var hun i Oslo hvor hun kunne hente hjem førstepremien på 30.000 kroner.

– Der fikk vi også presentert teaterstykkene våre, og et panel kunne stille oss spørsmål om manuset, sier Bech.

Som vinner av konkurransen er manuset hennes nå ett av syv teaterstykker som de ulike regionale teatergruppene i DUS kan velge å sette opp foran neste års DUS-prosjekt.

Alle gruppene får spille på regionale festivaler som samarbeidspartnerne arrangerer. Deretter går en gruppe fra hver region videre til hovedfestivalen i Oslo på Det Norske Teatret.

– Jeg håper flere av gruppene vil sette opp stykket mitt. Det er den eneste komedien, eller farsen, av de syv, og jeg fikk gode tilbakemeldinger på den i helgen, forteller Bech.

LES OGSÅ: HT-stykker nominert til Heddaprisen

To av syv stykker

I september blir det et nytt seminar hvor forfatterne får møte gruppene som har valgt deres manus.

– Teatergrupper over hele landet kan velge å sette opp stykket. Det er veldig spennende. Jeg skal i tillegg spille i et annet stykke som er med i den regionale festivalen her i Tromsø, sier 17-åringen.

Dramalinja på Kongsbakken er tilknyttet to av de syv tekstene som ble presentert da startskuddet gikk for neste års DUS-prosjekt på Det Norske Teatret i Oslo.

I tillegg til at Bech har skrevet ett av dem, har også Siri Broch Johansen skrevet stykket «Mariamira – en fortelling om flukt» i samarbeid med 2. klasse drama på Kongsbakken.

Skolen opplyser at dramaelevene har vært viktige bidragsytere i arbeidet med stykket, som trekker paralleller mellom dagens flyktningsituasjon og vår egen nære krigshistorie, alt sett fra barn og unges perspektiv.