Starter bandskole for jenter

Ida Karoline Nordgård (23) og Lisa Marie Skoglund (24) synes det er for få jenter i bandfloraen i Tromsø. Derfor starter de bandskole for jenter til høsten.

GIRLPOWER: Lisa Skoglund og Ida Karoline Nordgård har åpnet påmeldingen for jenter med en musiker i magen på Tromsø Musikkskole. Utover høsten skal de lære jenter å spille instrumenter på Tvibit og håper å skape flere jenteband.   Foto: Rikke Lange

kultur

Nordgård har nylig tatt bachelor i musikkutøving med elbass som hovedinstrument og er bassist i The Northern Lies til vanlig. Skoglund på sin side har bachelor i populærmusikk og er en lovende singer-songwriter både med og uten band i ryggen.

I fjor høst var de to sammen med en rekke andre etablerte kvinnelige musikere fra Tromsø med på å skape festbandet Bitches Brew, som byens eneste band bestående 100 prosent av kvinner. Det ga mersmak.

– Vi fikk beskjed en halvtime før vi skulle på scenen under vår første konsert på Bastard om at det var utsolgt og kø utenfor. Det var egentlig bare en bonus, for vi hadde det så sykt gøy bare med å spille sammen, forteller Nordgård og fortsetter:

– Vi er ikke så mange kvinner i byen som er aktive i musikkmiljøet, og det føltes dumt at vi som faktisk er det ikke kjente hverandre. Slik fant vi fram til Bitches Brew.

Økt rekruttering

Begge har bakgrunn fra Tromsø Musikkskole, og det er i samarbeid med dem at FUZZ – Bandskole for jenter nå i september blir en realitet. Det er i utgangspunktet et tilbud for jenter mellom 13–18 år, men de sier ikke nei om det kommer en gruppe eldre kvinner som vil spille i band. Det de ønsker er økt rekruttering.

– Det er få jenter som velger seg instrumenter som bass, gitar og trommer, og vi håper å kunne lære dem som vil, ikke bare det å spille, men også å mestre utstyret og alt som hører med i trygge omgivelser. Om det blir rene jenteband ut av det eller jenter som kan spille i band med gutter, spiller ingen rolle, sier Skoglund.

LES OGSÅ: Slik blir den nordnorske festivalsommeren

Få forbilder

De har gjort seg opp en del tanker om hvorfor det er så få jenter som spiller i band. En grunn kan være at det ikke er så mange forbilder for jenter som går med en musiker i magen, en annen at det ikke er overflod av arenaer å spille på.

– Når festivaler knapt booker kvinner, blir det fort sånn. Man trenger en scenene å stå på og man trenger idol. Vi håper å være med på å skape en bølge og da starter vi med dette lavterskeltilbudet, og håper at det kan bygges videre på i årene som kommer.