Lærer filmtriks til de unge

En gryende kjærlighetshistorie er rammen for en av filmworkshopene som arrangeres på ungdomsfilmfestivalen NUFF denne uken.

«KJÆRESTER»: - Kom, så bader vi, sier skuespiller Mathilde Sofie Henriksen til Sigurd Lakseide.  

kultur

Filmteamet som var i aksjon i Telegrafbukta tirsdag kveld, så skikkelig proft ut. Flere kameraer, lydteknikere, script, regissør og assistenter var samlet rundt de to skuespillerne Sigurd og Mathilde Sofie.

– Det er i utgangspunktet en ganske banal historie om to personer som blir forelsket og som finner ut at de skal bade. Det er mange klisjeer involvert her, sier Mathilde Sofie Henriksen og ler.

Hun er «innleid» som skuespiller, men har selv erfaring fra både film og drama fra før.

Trener på filmjobbing

Det er imidlertid ikke handlingen i filmen som er det viktige her, forteller Sigurd Lakseide. Handlingen foran kamera spiller virkelig birollen her, det er det som skjer bak kamera som er hovedsaken.

– Vi kjører til sammen seks forskjellige workshops denne uken i forbindelse med NUFF som starter 25. juni. Dette er en av fire grupper som skal trene på å lage film, forteller han.

MENTOR: Juha Kiviharju leder workshopen, og er "mentor" for de yngre filmarbeiderne. 

Fra hele verden

Et 20-tall unge filmentusiaster fra hele verden deltar på NUFF, og i gruppen som iTromsø traff i Bukta var det folk fra Sør-Afrika, India, Finland og Norge.

Juha Kiviharju er hovedinstruktør for denne gruppen, og sier at det handler om å lære unge filmarbeidere om hele prosessen med å lage film – fra manusarbeid, via planlegging av innspillingene – til selve gjennomføringen av det hele.

Saken fortsetter under bildet!

REGISSØR: Jenny Johnsen fra Skien deltar på filmworkshopen på NUFF. Her instruerer hun skuespiller Mathilde Sofie Henriksen. 

 

Teamarbeid

– De unge filmarbeiderne deler opp de forskjellige rollene og funksjonene seg imellom – noen jobber med foto, andre med lyd, noen med planlegging og én med regi, forteller han.

Selv er han filmlærer fra Finland med mange års erfaring fra faget. Han sier at workshopene i Tromsø har fungert aldeles utmerket allerede fra starten.

– Det har overhodet ikke vært vanskelig å få dem til å samarbeide og jobbe sammen. De har raskt blitt enige om hvilke arbeidsoppgaver de vil ha og det har blitt en kjempebra lagånd med en gang, sier finlenderen.

Nyttig lærdom

For regissør Jenny Johnsen har nettopp arbeidsoppdelingen vært en av de virkelige fordelene med å delta på NUFF-workshop.

– Vi har delt erfaringer, vi har utvekslet tips, og vi har fått lære oss om de forskjellige oppgavene som er på et filmsett, sier hun.

Det er andre gang at hun er på NUFF-seminar, og det har gitt henne flere fordeler.

– Jeg har lært mye, jeg har fått noe å sette på CV-en – og det har vært veldig morsomt. Erfaringen fra workshopen har vært med på å skaffe meg innpass på en universitetsutdanning innenfor film i London der jeg skal begynne til høsten, sier hun.

TEAMARBEID: Et helt filmcrew er i arbeid i Telegrafbukta.