Ungdomssamarbeid blir teaterproduksjon

Resultatet av samarbeidet mellom ungdommer fra Tromsø og Gaza vises førstkommende lørdag.

SAMARBEID: Denne Tromsø-gjengen har samarbeidet med sine venner fra Gaza over Skype om å lage en forestilling. Fra venstre: Anne Marte Sætaberget, Gro Davidsen, Lina Killingdalen, Isak Arvola Kvammen, Anette Alsvaag, Regine Bjørnstad, Inger Oda Strand og Kristine Hagensen. Foto: Tobias Stein Eilertsen 

kultur

Seks Tromsø-ungdommer står på scenen førstkommende lørdag for å vise sluttproduktet av en måneds lang samarbeid med ungdom fra Gaza.

LES OGSÅ: Trapper ned Musikkfest, men lover likevel verdig feiring

De har hatt sceneteaterverksted og samarbeid med jevnlige møter gjennom Skype.

– Nå skal vi samle 20 sider med tekstmateriale og lage en forestilling som vises nå på lørdag klokken 18 på Rådstua, sier Lina Killingdalen, som har regien på forestillingen sammen med Anette Alsvaag.

– Betal det du vil

Tematikken for forestillingen er «I'm Hiding». Ungdommene har jevnlig utvekslet tekster, sanger og annet materiale gjennom Facebook.

– Det blir en unik forestilling som vises kun én gang. Vi kjører en sånn betal-det-du-hvil-løsning, der alle inntekter går til videre samarbeid. Vi håper samarbeidet kan fortsette med forestillinger i 2017, 2018, 2019 og så videre, forteller Killingdalen.

LES OGSÅ: Disse artistene kommer til Insomnia

Ti ungdommer fra Tromsø har vært med, mens 25 fra Tamer-instituttet, et samlingssted for kunst- og kulturinteresserte ungdom i Gaza, deltar.

– Forestillingen er et samarbeid mellom vennskapsbyprosjektet Tromsø-Gaza, Kulturskolen i Tromsø og Rådstua Teaterhus. Vennskapsbyprosjektet har samarbeidet med Tamer-instituttet siden 2008, med forestilling i 2009 på Kulta og i 2014 med Rådstua. Dette er ungdomskulturutveksling der alle ungdommene er involvert i prosessen, forteller Killingdalen.

– Pusterom

Ungdommer fra Kongsbakken videregående skole, Rådstua barne- og ungdomsteater er dem som samarbeider med Gaza-ungdommen.

– Dette samarbeid er ekstremt populært for de i Gaza. Her kan de få et pusterom i en eller tøff hverdag, møte andre ungdommer, prate, le og skape et prosjekt i lag. De skaper historier og føler det betyr noe hva de har å si. Den ferdige forestillingen livestreames også til de i Gaza, sier Gro Davidsen, fra Tvibit, som er ansvarlig for Tromsø-Gaza-samarbeidet.

Gaza-ungdommen er også veldig lykkelig over prosjektet.

– Jeg er så glad vi fikk en sjanse til å gjøre dette fantastiske samarbeidet med våre venner i Tromsø, sier Aya K. Musallam.

LES OGSÅ: Nesten en halv million så Trine Lise på NRK

Badir al Zaharna ønsker forestillingen skal si noe om hvordan det er å leve i Gaza.

– Mitt bidrag handler om Gaza, om å gjemme seg. Den dreier seg om vår virkelighet, våre drømmer og utfordringer. Det er et sensitivt tema, sier Badir al Zaharna.

Men det er ikke et rent prosjekt om Gaza.

– Det er ulike tolkninger og fortellinger. Ikke alt handler om Gaza og politikk. Nå har vi fire dager på oss til å få i stand en forestilling. Vi gleder oss masse, sier Killingdalen.