Langt ute mot kysten, mellom Reinøy, Ringvassøy og Vannøya, finner man lille Karlsøya, som har rundt 15 fastboende. For 17. gang arrangeres festivalen som det går gjetord om rundt om i Norge. Denne gang kan de skilte med artister som Napalm Death og Joddski.

LES OGSÅ: Vil gjøre jazzfestivalen til en folkefest

– For oss er det en ganske opplagt booking, sier Odd Pedersen om Napalm Death, som fikk flere musikkjournalister til å sette kaffen i halsen da bandet ble lansert tidligere i år.

– Vi har forsøkt å booke dem i flere år, og i år passet det for dem, sier Pedersen, som er bookingansvarlig for festivalen.

Avlyste i Bergen

Pedersen beskriver bandet som det hardeste han har hørt, men som også har mykere sider.

– Det er både antimilitaristisk og fredsbudskap i mye av materiale deres. Det er antikapitalistisk og handler om dyrevelferd. Altså mye av det vi også står for, sier Pedersen, som forteller at bandet nylig avlyste en konsert i Bergen på grunn av et annet band som skulle spille på samme sted.

– De hadde høyreradikale verdier. Det viser at de følger med på hvor de spiller og er bevisst i valgene sine. Jeg tror ikke akkurat vi trenger å frykte at de kommer til å avlyse på vår festival, for å si det sånn.

Lar seg sjarmere av festivalen

Pedersen forteller at det kan være utfordrende å lokke artister over til øya, som ikke har alt av fasiliteter man er vant med.

– Vi informerer om at vi ikke har hotell, men at man får et rom på Prestegården. I tillegg forklarer vi at vi skal gjøre vårt beste for å oppfylle artistkravene deres. Er det noen allergier eller noen som er vegetarianere får vi til det, men vi sorterer ikke M & Mene deres etter farge. Vi gjør vårt aller beste for at de skal få et godt opphold, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Disse bandene får avgjørende støtte for å lykkes

Men det handler ikke bare om kjente navn og store artister. En annen bakmann fra festivalen, Ariel Joshua Sivertsen, forteller at folk kommer uansett om det er kjente eller ukjente artister.

– Det er litt som Trænafestivalen. Det selger ut før man slipper programmet. Folk kommer til Karlsøya for å oppleve festivalen. Vi var en gang oppe i 2.000 mennesker, men det ble rett og slett for mye. Vi sikter på rundt 1.000 mennesker, sier Sivertsen.

Nakne mennesker

Som festivalkunstner har man endelig fått tak i den profilerte kunstneren Per Heimly. En artist festivalen selv mener er skapt for festivalen.

– Han er litt karlsøyværing i ånd og i sjel. Jeg tror ikke han har vært der, men han er en rebell, sier Sivertsen, som forteller at galleriet starter på torsdag.

– Jeg har aldri vært der før, men jeg har skjønt at det er et legendarisk sted og jeg har alltid hatt lyst å ta turen opp dit, sier Heimly til iTromsø.

Selv forteller han at han alltid har visst om bandet Karlsøy Prestegaard og at de bortimot var barndomshelter for kunstneren.

– Jeg møtte Berit Paulsen og festivalgeneral Stein Olsen i Harstad for omtrent ti år siden. Vi båndet med en gang og når jeg nå ble forespurt om å være festivalkunstner passet det i tillegg veldig bra for meg. Jeg føler at jeg trenger å komme meg ut av Oslo for å få litt ”jording” ute på Karlsøya.

Med seg har Heimly utstillingen som han kaller «Best of Per Heimly».

– Jeg har noe nytt, noe gammel, noe lyst, noe mørkt. Det vil si alt fra litt abstrakte naturbilder til nakne mennesker innsmurt med livserfaring.

SPILLEMANN: Ariel Joshua Sivertsen har vært med på å arrangere Karlsøyfestivalen mange ganger. I tillegg har han spilt hvert eneste år med Karlsøy Prestegaard. Foto: Daniel Lilleeng Foto: DANIEL LILLEENG