I 15 år har Robert jobbet dugnad med dette prosjektet

Spilte naboen, onkelen, eller bestevennen din i band? Da kan han bli funnet i «Tromsø Brenn!»

«TROMSØ BRENN!»: Boken gis ut i forbindelse med åpningen av nye Tvibit.Foto: Jørn Myreng 

kultur

I 2001 startet Robert Dyrnes med å liste opp alle bandene som har eksistert i Tromsø innen rock-, pop-, og visesjangeren fra 1963 til 2016.

I tillegg er alle utgivelsene fra bandene listet opp, samt samleplater som spesielle låter er på.

– Jeg er ikke helt sikker på når ideen om sluttproduktet dukket opp, men i 2001 holdte Perspektivet museum på med å forberede en utstilling om Tromsøs ungdomskultur med musikk og møteplasser. I den forbindelse tok de kontakt med meg fordi de ville ha tak i de platene jeg hadde gitt ut på «Yellow Snow Records». Da vi kom inn på det, så sa jeg at jeg kunne lage en oversikt over plater de burde ha med. Jeg brukte tre sider der jeg listet opp plater jeg mente var viktig. Slik startet det hele, forteller Robert Dyrnes.

LES OGSÅ: Gir ut bok om punk og hard-core

– Jeg syntes egentlig at jeg hadde gjort en dårlig jobb med det dokumentet, så jeg begynte å notere ned flere band. Deretter ballet det bare på seg, legger han til

Navnet «Tromsø Brenn!» stammer fra låten med samme navn av Norgez Bank.

– Telefonkatalog-feeling

Dyrnes har ikke bare tatt med de største bandene og artistene. Også små band som aldri har slått gjennom har fått sin plass i boken.

– Det artige med dette er at her finner man naboen som spilte bass i et eller annet rart band. Selv om det er veldig nerdete, så er det et unikt oppslagsverk. For folk som er fra byen, så tror jeg dette kan være interessant for dem som har spilt i band, og har vært i musikkmiljøet.

LES OGSÅ: Tromsøs rockehistorie på et sølvfat

– Så dette blir litt som Tromsøs musikkleksikon?

– Ja, det blir litt sånn. Jeg tuller litt med at man får telefonkatalog-feeling når man blar i den, fordi den er nerdete, har mye tekst og er litt «boring». Jeg skulle gjerne hatt ressurser og tid til å illustrert med alle covrene, men da ville den ha kostet ekstremt mye å produsere.

– Blir aldri fornøyd

Siden den gang har Dyrnes jobbet med prosjektet når han har hatt tid og lyst. 1. juni 2016 stoppet han med innsamlingen.

– Boken skal være klar til åpningen av nye Tvibit i august i år, og derfor måtte jeg sette en strek for innsamlingen.

Likevel er det flere ting som burde ha vært nevnt i boken.

LES OGSÅ: Kårer Tromsøs beste rockealbum

– Man oppdager alltid nye ting, og det er umulig å få det hundre prosent komplett. Men dette er det jeg har funnet ut per nå, så ikke skyt meg om jeg ikke har fått med bassisten som spilte i et eller annet band i to uker i 1983, sier han og ler.

– Føler du deg fornøyd med det du har samlet inn?

– Det har ikke blitt gjort noe lignende som er så bra Man blir aldri helt fornøyd da, men jeg er ganske fornøyd, så får man bare kaste seg ut med begge beina, sier Dyrnes.

Mye research

Han kan fortelle at det har vært mye leting i researchfasen, både på internett og papir.

– Mye finnes på internett og jeg har sett i avisartikler. Lokalavisene har vært flinke til å skrive om konserter og plateutgivelser, men jeg har også vært nødt til å spørre folk selv, sier Dyrnes.

Boken kommer ut 24. august i forbindelse med åpningen av nye Tvibit.

– Jeg får ikke betalt for alt jeg har gjort, så du kan si det er dugnadsarbeid. Kompetansesenteret for rock har vært med på å betale trykken av boken. Resten av kostnadene har Backbeat tatt, siden Backbeat står som utgiver av boken, forteller han.

500 eks.

I starten vil det ikke være mange utgaver av «Tromsø Brenn!»

– Den blir trykket i 500 eksemplarer, så får de som er kjappest ut få tak i et eksemplar. Deretter får vi vurdere om vi skal trykke flere av den, sier Dyrnes.