Regidebuterer i Norge med Patti Smith-forestilling

I vår ble Eline Arbo (30) fra Tromsø uteksaminert fra teaterhøgskolen i Amsterdam. Nå går hun løs på Patti Smiths liv i sin første profesjonelle oppsetting.

SAMARBEID: Regissør Eline Arbo (midten) sammen med skuespillerne Stine Fevik og Gunnar Eiriksson. Snart har de premiere på forestillingen «Just Kids». Foto: Morten Harald Joachim 

kultur

OSLO/TROMSØ: I perioden 6.–10. august spilles forestillingen «Just Kids»i loftsleiligheta Gøteborggata 27B på Rodeløkka i Oslo.

– Vi har holdt på i fem uker nå og har funnet en utrolig kul leilighet å spille i, som virkelig ga følelsen av et New Yorker-loft, sier Eline Arbo til iTromsø.

Gjenforent

Arbo var i vår ferdigutdannet ved teaterhøgskolen i Amsterdam. Dette er hennes første forestilling i Norge etter fire år i Nederland.

På scenen står Stine Fevik fra Trøndelag Teater og hennes gamle venn og Tromsø-skuespiller, Gunnar Eiriksson.

– Det er det første prosjektet mitt siden jeg ble ferdig utdannet. Jeg og Gunnar har jo kjent hverandre lenge og jobbet sammen tidligere, men kun på amatørnivå på revy og lignende da vi var yngre. Dette blir vårt første prosjekt sammen siden vi ble profesjonelle. Vi har lenge hatt lyst til å jobbe i lag igjen og med flinke Stine Fevik, som nylig spilte rollen som Hedda Gabler i «Hedda Gabler», tror vi dette blir veldig bra, sier Arbo.

– Tok 20 år

Forestillingen handler om det unike kjærlighetsforholdet mellom Patti Smith og Robert Mapplethorpe og er basert på boken med samme navn.

– Forestillingen er basert på Patti Smiths bok «Just Kids» og handler om livet hun og Robert Mapplethorpe hadde sammen. Han døde av AIDS i 1989 og det siste han ba henne om var å fortelle deres historie. Det tok henne to tiår før hun klarte å fortelle det og da boken kom ut 20 år senere, ble den en bestselger, forklarer Arbo.

Hun har latt seg fascinere dypt av boken.

– Det er en utrolig vakker og gripende historie. De hadde utrolig tro på hverandre og en enorm kjærlighet som ikke var begrenset til det seksuelle, og gikk langt ut over det normale relasjoner handler om. Robert ble homofil på et tidspunkt og de hadde flere problemer, men holdt alltid sammen. Den styrken og historien er utrolig inspirerende. Selv om den ikke forteller historien fra boken fra A til Å, er den sterkt inspirert av den vakre kjærlighetshistorien og samholdet de hadde, sier 30-åringen.

Vil spille i Tromsø

På loftet i Oslo er det plass til 50 stykker per forestilling.

– Det blir intimt, men gir det uttrykket vi ønsker. De flyttet til New York uten noe som helst og sultet på gata på slutten av 60-tallet. Likevel kjørte de på, så vi vil gjenskape den stemningen, sier hun.

Med regissør og én av to skuespillere på scenen fra Tromsø, er det naturlig nok et ønske om å få til å spille forestillingen i hjembyen en gang.

– Vi håper å kunne spille forestillingen i Tromsø også, sier Arbo.