Åsne (21) er to ganger europamester i irsk dans

Nå skal hun lære tromsøværinger å danse riverdance.

DRAKT OG PARYKK: I konkurranser har man på seg spesielle drakter og parykk. Her er Åsne Bjørk Lirhus Svatun (21) under et mesterskap i 2012. Foto: Privat 

kultur

Tromsø-student Åsne Bjørk Lirhus Svatun (21) skal om få uker i gang med å undervise et kurs i irsk dans. Det er trolig første gang i byen.

– Jeg tok kontakt med Salsademika og spurte om de var interesserte i å ha et sånt kurs på timeplanen sin, og det var de, sier Svatun.

Hun har selv drevet med dansen i ti år, men måtte legge opp etter verdensmesterskapet i Boston i 2013 på grunn av en skade. Før den tid rakk hun imidlertid å ta gull europamesterskapet to ganger – i 2011 og i 2012 – og hun har deltatt i tre verdensmesterskap.

Les også: Irsk nordlysfotograf med Tromsø-portretter

Et partytriks

Ifølge Svatun er kurset grunnleggende og passer for alle.

– Det er mye fotarbeid og man danser med armene rett ned. Vi skal starte med det helt enkle, så alle som vil kan være med, sier Svatun.

Hun får mange positive tilbakemeldinger når hun forteller at hun kan irsk dans, og blir ofte bedt om å vise noen trinn.

– Det har jo blitt et partytriks. Folk synes det er ganske kult, forteller Svatun.

Verdenskjent

21-åringen er ikke kjent med at det er noen miljøer eller andre som kan irsk dans i byen enn henne selv.

– Hvis det er det, vil jeg veldig gjerne komme i kontakt med dem. Jeg elsker å danse og jeg elsker irsk dans. Nå føler jeg meg klar til å spre danseglede og kunnskap og få brukt det jeg kan på en annen måte, sier Svatun.

Les også: Dans på livets ytterkanter

UiT-studenten, som er fra Åsgårdstrand, forteller at det er mange som driver med irsk dans rundt om i hele verden, og at nivået er høyt.

– Etter danseshowet «Riverdance» under Eurovision i Dublin i 1994, ble irsk dans verdenskjent. Jeg tror det har gitt danseformen vekst i store deler av verden.

Kurset starter opp om drøye tre uker, og Svatun håper det er mange som har lyst til å prøve seg.

– Første uka er det mulighet for å komme på en gratis prøvetime, så alle kan komme og få en smakebit av hva det er. Etter det er det timer en gang i uka, sier Svatun, og henviser til Salsademikas nettsider for dem som vil vite mer.