Verdensteatret feirer 100-årsjubileet med stumfilm fra åpningen

Da Verdensteatret åpnet offisielt 4. juni 1916 sto «Skjæbnens Søn» («Madam de Thébes Spaadom») på programmet. Når kinoens hundreårsjubileum skal feires, blir det med samme film.

jubileumsfeiring: Tone Lein og Håvard Stangnes inviterer både til jubileumsfeiring av Verdensteatret og til stumfilmdager i slutten av august. 

kultur

Storgata: Landets eldste kommunale kino skal feires med arrangementer fra slutten av august og utover hele høsten. Selve dagen for 100-årsjubileet var 4. juni, feiringen vil finne sted i forbindelse med årets stumfilmdager, tirsdag 30. august.

LES OGSÅ: Etter elleve år må Hawre legge ned sentrumsbutikken

Jubileumsutstilling

historisk: Verdensteateret en gang på 50-tallet da folk sto i kø for å komme inn. 

– Vi går 100 år tilbake i tid og viser den første filmen som ble vist på Verdensteatret for 100 år siden, «Skjæbnens Søn». Sammen med klassisk stumfilmpianist, gamle reklamefilmer og filmaviser skal vi sette publikum 100 år tilbake i tid, sier daglig leder Tone Lein på Verdensteatret kino.

Men hundreårsmarkeringen starter allerede dagen før med ei jubileumsutstilling i samarbeid med Tromsø bibliotek. Utstillingen som skal stå på biblioteket åpnes offisielt mandag 29. august. Den vil inneholde historisk materiale om Verdensteatret fra byarkivet.

– Utstillingen skal vise hvilken betydning kinoen har hatt for byen, arkitekturen, kinoen under krigen og dem som jobba der. Vi har funnet mye kinohistorisk i byarkivet. Det blir også en liten stumfilmvisning med pianist på biblioteket.

LES OGSÅ: Trapper ned Musikkfest, men lover likevel verdig feiring

Filmgodbiter

stumfilm: «Skjæbnens Søn» åpnet Verdensteatret i 1916, nå skal den vises til hundreårsjubileet. 

For å sette Verdensteatrets historie skikkelig på kartet skal det arrangeres en nasjonal kinokonferanse, «Kino i 100», på Verdensteatret over to dager. Verdensteatret er den første kinoen i Norge som ble oppført med en kommune som byggherre, og er blant de eldste bevarte kinoene med kontinuerlig kinodrift i Europa.

– Kinokonferansen er et samarbeid mellom oss og UiT–Norges arktiske universitet. Forskere skal belyse kinoen som institusjon og samfunnsarena det siste hundreåret, sier Lein.

Utover høsten blir det gjensyn med filmhistorien når både cinematekene i Tromsø, Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Lillehammer vise de beste filmene fra hvert tiår de siste hundre årene, som et ledd i en landsdekkende feiring av Verdensteatret. Cinemateklederne har være med å pukke ut filmene som skal vises hver uke.

– Vi skal belyse filmhistorien utover hele høsten med de beste filmene fra hvert tiår, det blir også filmforedrag og temabaserte visninger, sier Tone Lein.

LES OGSÅ: Kinoen feirer 100 år – må utsette oppussing

Gavedryss

LOGO: Tank Design har laget jubileumslogoen til Verdensteatret. 

De første jubileumsgavene er også klare. Tromsø kommune bidrar med jubileumsutstillingen på biblioteket, et reklamebyrå har laget jubileumslogoen og en bank har bidratt med et piano.

– Vi er kjempeglade for jubileumsutstillingen fra kommunen. Det blir kjempefint å få et ordentlig akustisk piano, det har vi ønsket oss lenge på Verdensteatret. Det er Sparebanken Nord-Norges gavefond som har gitt oss pianoet, et Bechstein B124 i gave, som skal være kjempebra. Det kan vi både bruke til stumfilmer og konserter. Jubileumslogoen har Tank Design laget som en gest til oss, sier Tone Lein og kommunikasjonssjef Håvard Stangnes.

Utsatt oppussing

Det eneste skåret i jubileumsgleden for Tone Lein er at Verdensteatret ikke får sin sårt tiltrengte opprustning som skulle vært gjennomført i vår.

– Dersom Verdensteatret skal fortsette å være et levende filmhus til beste for byens befolkning, må det være tilgjengelig for alle, og sikkerheten og det elektriske anlegget må være i orden. Det er satt av syv millioner til arbeidene, jeg håper det blir gjort neste år.

Stumfilmdagene arrangeres i perioden 29. august til 4. september. Hele programmet er ikke sluppet ennå, men det er klart at den tyske filmklassikeren «Die Nibelungen» av Fritz Lang skal vises i to deler, ledsaget av en spesialutgave av bandet Årabrot som spiller live.