DREAMKILLER: Morten Rydland Høyning (1981–2014) blir hedret også i år av gamle venner og kolleger i form av Dreamkiller-festivalen.

Morten Rydland Høyning, Nordlys-journalist og trommis i Taliban Airways og Kamikaze a Go Go, omkom i en MC-ulykke sommeren 2014. Én måned senere samlet vennene seg for å videreføre hans Dreamkiller-festival.

– Han feiret ved å ha sin egen rockefestival på Bastard. Nå er det blitt en hyllestfestival med et godt formål, sier musiker og tidligere kollega av Høyning ved Blårock, Edd Sivertsen.

20. august braker det nok en gang løs på Bastard.

Sivertsen forteller at alle inntektene går til å leie buss fra Tromsø til Andenes og Rock mot rus.

– Han hadde nok likt at vi samlet inn penger slik at folk kommer seg dit, forklarer Sivertsen.

Vil gjøre som Morten

Mads Ystmark, som spiller i tre av syv band som spiller under Dreamkiller, forteller at han akter å følge i Mortens fotspor.

Taliban Airways fikk nemlig mye pepper for bandnavnet, men navnet ble i 2012 kåret til Norges beste bandnavn av musikkblekka Bad Sound Magazine.

– Vi har kalt oss Josef Fritzl & the Basement Babies. Jeg mener det var en av lokalavisene som omtalte navnet som landets verste. Nå skal vi bli det beste og innta VG-lista om ett år, sier Ystmark, som også opptrer med bandene Heave Blood and Die og Beach Bitches.

– Ville digga det

20. august starter konsertene tidlig for å få kjørt gjennom alle syv opptredenene. Vennene tror Høyning ville satt pris på kvelden.

– Jeg tror innerst inne han hadde digget det, men det er ikke sikkert han hadde gitt uttrykk for det, sier Sivertsen.

– Det er veldig merkelig å skulle være trist når Morten egentlig skulle hatt bursdag. Det skal være en feiring, selv om han gikk bort altfor tidlig. Alle vet at han ville elsket at vi videreførte konseptet hans, at vi slipper til unge og lovende tromsøband og ikke minst at vi gir pengene til bussturen til Rock mot rus, sier Lori Ledger, som er initiativtaker sammen med Sivertsen.

– Dette er festivalen som ikke skulle vært, legger Sivertsen til.