GRØNNEGATA: – Seien er i sesong, den er enkel å tilberede og hvit fisk passer til mange typer tilbehør. Derfor er det en veldig bra sommerfisk, sier Elise Lorentsen.
Som selskap har hun valgt å servere en sommerlig potetsalat der vannmelon og fersk rabarbra gir sødme og syrlighet.
– Jeg eksperimenterte litt med vannmelon – blant annet prøvde jeg å grille den, men det passet ikke så bra. Når jeg blandet den med potet og rabarbra ble det veldig godt, sier hun.
Hennes hovedrett er lett å lage, mener hun. Det man bør tenke på er stekeskorpen på seien, den kan være litt utfordrende å få til.
– Mitt råd er å bruke mye smør når man steker seien. Ellers kan stekeskorpa være litt tricky å få til, sier hun.
Pannestekt sei
Porsjoner opp stykker på cirka 190 – 200 gram
Legg skinnsiden opp og krydre med salt og pepper
Varm opp en god stekepanne, og tilsett matolje til det dekker bunnen
Legg skinnsiden ned i pannen og skru ned temperaturen på middels, ha salt og pepper på den andre siden
Pass på at fisken ikke setter seg fast i pannen, da får man ikke den gode stekeskorpen
Når fisken har blitt gyllen tilsetter man en stor skje smør og sitron i biter
Trekk pannen av varmen og bruk en skje til å øse smøret over fisken
Snu fisken og la den ettersteke i pannen til den er ferdig. Det kam du sjekke ved å stikke en pinne igjennom uten å møte motstand. Ev. Kan fisken stekes ferdig i ovn ved 200 ˚C i 2–3 minutter men det er ikke nødvendig
Potetsalat med rabarbra og vannmelon
8–10 stk. ferdigkokte småpoteter som amandine eller gulløye
Ca 10 cm rabarbra
Vannmelon
2–3 ss sitronsaft
Olivenolje
Kutt potetene i passe båter og vend dem inn i olivenolje, salt og pepper
I en annen bolle blander vi rabarbra i tynne skiver, vannmelon i terninger, sitronsaft, olivenolje, salt og pepper
Rett før servering stekes potetbåtene i ovn ved 250 ˚C til de er gylne og blandes i lag med rabarbraen og vannmelonen.
Stekt spekeskinke
60 g (cirka 4 skiver) spekeskinke
½ sjalottløk
Smør
Riv opp skinke i passe biter og finhakk sjalottløken
Varm opp en panne med litt olje
Ha i skinke og løk, og stek til skinken blir sprø
Tilsett ett par spiseskjeer smør
Dette øses over fisken, som saus, ved servering
Grønnkålchips
Fjern den tykke stilken og riv bladene i passe biter
Skyll og tørk bladene godt
Vend inn i olivenolje og dryss på litt salt
Stekes i ovn ved 160 ˚C i cirka 5–6 minutter eller til kantene begynner å bli sprø, men ikke brent
Grønnkålen kan gjerne lages i forveien