GRØNNEGATA: – Seien er i sesong, den er enkel å tilberede og hvit fisk passer til mange typer tilbehør. Derfor er det en veldig bra sommerfisk, sier Elise Lorentsen.

Som selskap har hun valgt å servere en sommerlig potetsalat der vannmelon og fersk rabarbra gir sødme og syrlighet.

– Jeg eksperimenterte litt med vannmelon – blant annet prøvde jeg å grille den, men det passet ikke så bra. Når jeg blandet den med potet og rabarbra ble det veldig godt, sier hun.

Hennes hovedrett er lett å lage, mener hun. Det man bør tenke på er stekeskorpen på seien, den kan være litt utfordrende å få til.

– Mitt råd er å bruke mye smør når man steker seien. Ellers kan stekeskorpa være litt tricky å få til, sier hun.

Pannestekt sei

Porsjoner opp stykker på cirka 190 – 200 gram

Legg skinnsiden opp og krydre med salt og pepper

Varm opp en god stekepanne, og tilsett matolje til det dekker bunnen

Legg skinnsiden ned i pannen og skru ned temperaturen på middels, ha salt og pepper på den andre siden

Pass på at fisken ikke setter seg fast i pannen, da får man ikke den gode stekeskorpen

Når fisken har blitt gyllen tilsetter man en stor skje smør og sitron i biter

Trekk pannen av varmen og bruk en skje til å øse smøret over fisken

Snu fisken og la den ettersteke i pannen til den er ferdig. Det kam du sjekke ved å stikke en pinne igjennom uten å møte motstand. Ev. Kan fisken stekes ferdig i ovn ved 200 ˚C i 2–3 minutter men det er ikke nødvendig

Potetsalat med rabarbra og vannmelon

8–10 stk. ferdigkokte småpoteter som amandine eller gulløye

Ca 10 cm rabarbra

Vannmelon

2–3 ss sitronsaft

Olivenolje

Kutt potetene i passe båter og vend dem inn i olivenolje, salt og pepper

I en annen bolle blander vi rabarbra i tynne skiver, vannmelon i terninger, sitronsaft, olivenolje, salt og pepper

Rett før servering stekes potetbåtene i ovn ved 250 ˚C til de er gylne og blandes i lag med rabarbraen og vannmelonen.

Stekt spekeskinke

60 g (cirka 4 skiver) spekeskinke

½ sjalottløk

Smør

Riv opp skinke i passe biter og finhakk sjalottløken

Varm opp en panne med litt olje

Ha i skinke og løk, og stek til skinken blir sprø

Tilsett ett par spiseskjeer smør

Dette øses over fisken, som saus, ved servering

Grønnkålchips

Fjern den tykke stilken og riv bladene i passe biter

Skyll og tørk bladene godt

Vend inn i olivenolje og dryss på litt salt

Stekes i ovn ved 160 ˚C i cirka 5–6 minutter eller til kantene begynner å bli sprø, men ikke brent

Grønnkålen kan gjerne lages i forveien