Inviterer til storfest i «Gamlebyen Skansen»

Førstkommende lørdag arrangeres Gamlebydagen for første gang.

STORFEST: Gamlebydagen blir en dag der det skjer vanvittig mye spennende. Her er noen av personene bak det hele. Fra venstre: Marius Carlehed fra Gastrobaren Hildr, Reidar Svare daglig leder på Fontenehuset og datterforetaket Bårstua Kafé, Anne Marie Figenschau Bang, prosjektkoordinator for Bårstua Kafé, Tom Strøm fra Gamlebyens Venner, Stina Fagertun, forteller og kulturformidler, Harald Bakkeby Moe, artist og Ola Asdahl Rokkones fra Tromsø Jazzfestival. Foto: Tobias Stein Eilertsen 

kultur

Nettverket Gamlebyens Gründere med 32 lokale innovatører som har startet og driver småskalavirksomheter, småindustri og håndverk i gamlebyen Skansen-området inviterer førstkommende til tidenes første gamlebydag førstkommende lørdag.

– Det har vært området med mest knoppskyting i byen de siste tre årene og det er enormt med kreative bedrifter og sjeler som har kommet sammen og blåst liv i gamlebyen. Det ønsker vi å markere med denne dagen, som vi håper blir den første av mange slike dager, sier Tom Strøm, en av Gamlebyens gründere.

Musikk og vandring

Målet med dagen er rett og slett og synliggjøre all aktivitet som har blomstret i Nordbyen de siste årene og kombinere det med fortellinger og historier om den gamle bydelen.

– Selv mange tromsøværinger er ikke godt nok kjent med den unike og verdifulle historien som er her. Vi har både byvandring, foredrag, minikonserter, kunstinstallasjoner og åpninger, forteller Strøm entusiastisk.

Katrine Dahl Jensen som driver Svermeri Retrokafé og Sunniva Pedersen som driver retrobutikken Skadefryd, er initiativtakerne bak dagen. De vil blant annet ha bruktmarked i et telt ved Skansen.

Fra klokken 12 vil det bli mulighet for en byvandring med Erling Steenstrup, som forteller historien til byggene og kulturminnene i området.

– Gamlebyens venner vil være til stede hele dagen. Så alle som har forslag, innspill, ideer og spørsmål, må gjerne komme til oss, sier Strøm.

Les også: Flytter inn i tomt sentrumslokale

Fortellerstund og auksjon

Stina Fagertun vil på Skansen ha fortellerstund for barn i alle aldre.

– Jeg har en del gamle ting og historier, men jeg håper også at flere unger vil ta med gamle gjenstander selv og fortelle sine historier. Det vil også bli noen sanger fra gamle dager og jeg synes dette er et fantastisk flott initiativ, sier Fagertun.

Både hun og Strøm drømmer om å få til et uteareal i gamlebyen, der unger kan leke og syne slik man gjorde før i tiden.

– Den gamle barnekulturen der man lekte og sang var noe unikt og det håper jeg at man kan gjenskape, sier Fagertun.

Samtidig som fortellerstunden pågår, vil kunstnerne Synnvis Glinn Nordin og Marit Bockelie, auksjonere bort verk.

– Mye av inntekten fra auksjonen går til gamlebyens vel. Blant annet skal Synnvis auksjonere bort verket «Fyrstikkeska», som også har blitt kalt «Strykejernet» eller «Kofferten». kjørt barn har mange navn vet du. Det bygget skal også plasseres her på Skansen, så det blir spesielt å få auksjonert bort det verket, sier Strøm.

Les også: Vil gjøre jazzfestivalen til en folkefest

Gratis minikonserter

Harald Bakkeby Moe vil på dagen ha to gratis minikonserter. Klokken 14 ved Svermeri-kafeen og klokken 15.30 på Skansen.

– Jeg skal holde konsert med to andre musikere, Tore Nedgård på piano og Georgy Ildeykin på cello. Vi skal spille noen gamle Bellmann-låter fra 1790-tallet da gamlebyen her ble bygd i kombinasjon med Vreeswijk-låter, som var en stor fortolker av Bellmann. Så det passer veldig godt, og blir en smakebit av en fullkonsert med samme tema vi jobber med, som skal ha premiere til neste år, sier Bakkeby Moe.

Hallvard Birkeland vil ha populærvitenskapelig seminar og Polarmuseet vil ha gratis omvisning fra klokken 15.

– Det kan også skje andre små overraskelser som ikke er helt klart ennå. Bryggeri 13 åpner jo i Mydland sine gamle lokaler, så det kan hende de skal ha en prøveåpning. Det er mange ivrige gründersjeler som ønsker å ta del, så folk må bare ta turen, og se hva som skjer, sier Strøm.

Nytt Tromsø-kart

Hallvard Birkeland har også laget et tidslinjekart som heter Tromsøs historie fra 70 til 70.000 der større og små begivenheter er nevnt i et historisk perspektiv.

– Det første eksemplaret overrekkes til ordføreren på lørdag, men fra lørdag vil det bli mulig å bestille. Det passer perfekt til å ha enten hjemme, på kontoret eller på hytta, sier Strøm.

Kveldskonsert med polka

Polkabjørn og Heine Kleine vil lørdag kveld ha konsert i Bårstua, som ble åpnet igjen i april i år på kveldstid.

– Ingen har reist Norge på langs på flere måter enn Bjørn Tomren. Han er en fantastisk morsom type og Polkabjørn og Heine Kleine er veldig gode musikere og fantastisk underholdning. Det er ikke helt jazz, men vi har kun 35 billetter, så selv om det skulle komme bare to stykker, er jeg sikker på at de vil få en opplevelse uten sidestykke. For dem som er usikker på hva det er, vil det bli en teaterkonsert på en halv time på Svermeri tidligere på dagen, mens det på kveldstid vil bli foredrag og konsert, som vil bli en kveld man garantert vil kose seg på, sier Reidar Svare, daglig leder ved Fontenehuset, som driver kafeen Bårstua på Skansen.

Første utendørs jazzklubb

Badebåten MS Vulkana vil ha åpent fra klokken 14, da man kan benytte seg av spatilbudet der og få lunsj til en hyggelig pris ved de gamle Bangsund-bryggene.

Dette skjer i samarbeid med jazzfestivalen som arrangeres på samme tid.

– Det er noe historisk sus over jazz og noe historisk sus over Nordbyen. Dette er et område som flere bør bli flinkere og bruke, både til konserter og i hverdagen, så for oss var det helt naturlig å flytte store deler av festivalen til dette området, sier Ola Asdahl Rokkones i Tromsø Jazzfestival.

I samarbeid med Hildr, har de en meget spesiell åpning allerede fredag kveld i utendørshagen til Hildr.

– Det blir Tromsøs første utendørs jazzklubb. Det er vanskelig å sette ord på hvor kult det blir med scene i en av Tromsøs eldste hager med scene og konserter på både dag- og kveldstid, sier Rokkones.

Ny scene, ny mat

Og nevner Shoeshine Boys & Ellen Birath, som spiller New Orleans-inspirert jazz og den lokale gruppa Frio, som spiller mer poetisk jazz på fredag. Lørdag skal en av Norges største jazzmusikere, Nils Petter Molvær, holde sin første solokonsert, mens Ivan Ave, som kombinerer jazz med hiphop, fortsetter jazzfesten.

Hildr er meget glad for å huse jazzfestivalen.

– Vi har snekret iherdig de siste to ukene for å bli ferdig med siste tilskudd til Hildr/Burgr-familien som blir et artig lite skur kalt «Flamingo Bar & Grill», sier Marius Carlehed, en av medeierne i Hildr.

For anledningen har de snekret en egen meny.

– Vi får opp en god venn fra Nighthawk Diner fra Grünerløkka, som lager en sørstatsinspirert meny for anledningen med pulled pork, fried chicken og barbecue, så det blir kjempespennende. Også på gamlebydagen når folk går rundt og jazzer seg, skal de slippe å gå sulten, sier Carlehed.

Gratis nattjam

Etter konsertene er over fredag og lørdag, blir det scene innendørs på Hildr med jazzjam i de sene nattetimer.

– Det er vårt bidrag til å trekke folk til bydelen. Vi er gira på å se mottakelsen, sier Carlehed.