Tror på sterk norsk filmhøst

Når kinohøsten 2016 skal oppsummeres tror programsjef David Moen spesielt én norsk film kommer til å trone høyt på besøksstatistikken.
kultur

Sentrum: Etter å ha lagt bak seg en solid kinosommer, med 17,9 prosent flere besøkende i juli i år enn i fjor, regner byens kino også med en godt besøkt kinohøst.

– Det er utrolig mye film utover høsten, og det er noe for enhver smak, sier programsjefen.

LES OGSÅ: Tromsø-film skal vises på kino i utlandet

Ser lovende ut

forventninger: Den norske storfilmen «Kongens Nei» forventes å gjøre det godt på kino. Foto: Nordisk Film Distribusjon AS 

Norske så vel som internasjonale filmtitler står i kø for å slippes løs på byens kinopublikum, og Moen har store forhåpninger til spesielt én norsk film.

– Jeg tror de norske filmene vil stå for mye av kinobesøket i høst, og jeg tror «Kongens Nei» vil gå best av de norske. Den er på nivå med «Max Manus» og «Kon-Tiki», og vil henvende seg til det samme publikummet, mener han.

«Kongens Nei» handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden. Det Moen har sett av filmen, som har norgespremière 23. september, ser lovende ut.

– Filmen ser ut til å være av høy kvalitet. Den har en historie og et nært menneskelig drama med kongefamilien, som følges over tre dager.

LES OGSÅ: 15 prosent flere har besøkt kinoen i juli

Suksess-produsent

filmatisering: «Løvekvinnen» er basert på Erik Fosnes Hansens roman av samme navn. Foto: Nordisk Film Distribusjon/ Filmkameratene 

En annen norsk film David Moen har tro på er filmatiseringen av Erik Fosnes Hansens roman «Løvekvinnen». Han beskriver filmen som et kvalitetsdrama med kvinner og unge jenter som den store målgruppen. «Løvekvinnen» (26/8) handler om ei jente som blir født med lysegult hår over hele kroppen og i ansiktet. Det er en fortelling om et barns annerledeshet, om å finne seg selv og akseptere den man er.

– Testvisninger av filmen for unge jenter har vist at de blir engasjert i handlingen fordi det handler om å skille seg ut. Filmens produsent, John M. Jacobsen har omtrent aldri produsert en film som ikke ble en suksess.

Andre norske filmer det stilles visse forventninger til med hensyn til kinobesøk er «Børning 2» (12/10), den første ble sett av nesten 400.000 i Norge, og familiefilmene «Snekker Andersen og Julenissen» (11/10) og «Dyrene i Hakkebakkeskogen» (25/12).

Festpremière med rød løper

populær: «Rogue One: A Star Wars Story» forventes å trekke et stort publikum.Foto: 2015 Lucasfilm Ltd.  Foto: Jonathan Olley

Av utenlandske filmer knytter det seg store forventninger til er blant annet «Bridget Jones› Baby: Alle gode ting er tre» (16/9) , «Rogue One: A Star Wars Story» (14/12), «Peter og Dragen» (30/9), «Fabeldyr og hvor de er å finne» (18/2) og «Oppdrag Dory» (26/8).

Billettsalget til «Bridget Jones› Baby» startet allerede mandag kl. 11, og kinoen legger opp til storstilt festpremière.

gjensyn: Renée Zellweger er tilbake som Bridget Jones i «Bridget Jones' Baby: Alle gode ting er tre». Foto: UIP  Foto: Giles Keyte

– Det er store forventninger til filmen, og det er mange som gleder seg til gjensynet med Bridget Jones. Det blir rød løper, vi håper folk pynter seg litt, det blir lett servering med fingermat, alkoholfritt sprudlevann og overraskelser i kinosalen, sier markedssjef Marion Røst Heimlund, som er godt i gang med premièreplanleggingen.

Kinoåret 2016 ligger foreløpig an til å bli et godt år for byens kino. Ved utgangen av juli i år lå besøket 7,5 prosent over fjoråret på samme tid.