New York-pianist elsker Tromsø

Stumfilmpianisten, Ben Model, forelsket seg raskt i Skandinavia. Da han fant ut at Nord-Europas eldste kino hadde egen stumfilmfestival, måtte han bare nordover til Tromsø.

PIANO-ÅPNING: Ben Model og Håvard Stangnes er klar for å åpne den 11. utgaven av Stumfilmdager i Tromsø. 

STUMFILMDAGER
 • Tirsdag 20.00 - Filmavis og den aller første filmen som ble vist på VT ”Skjæbnens Søn!” - live med Ben Model.
 • Onsdag kl 20.00 - Gratisforestilling ”Sherlock Jr.” med Ben Model
 • Onsdag kl 21.00 - ”El Puño Hierro” med støyrock-bandet MoE
 • Torsdag kl 19.00 - ”Panserkrysseren Potemkin” med Arktisk Sinfonietta
 • Fredag kl 19.00 - Kortfilmprogram med musikklinja ved Kongsbakken
 • Fredag kl 21.00 - ”My Grandmother” med Cleaning Women
 • Lørdag kl 12.00 - ”Kult og kort for store og små” med Dietrich & Zora
 • Lørdag kl 15.00 - ”Die Nibelungen del 1: Siegfried” med Årabrot
 • Lørdag kl 19.00 ”Die Nibelungen del 2: Kriemhilds Rache” med Årabrot
 • Søndag kl 15.00 - ”Views of the ttoman Empire” med Geko Fattal
 • Søndag kl 18.00 - ”Variete” med Barentsbandet
kultur

Han er omtalt som «huspianist» på Verdensteatret, som i år fyller 100 år som kino. Ben Model er nemlig det eneste faste punktet som går igjen hvert eneste år Stumfilmdager-programmet skal spikres.

– Jeg elsker å bringe stumfilm-opplevelsen til steder der den ikke vanligvis er. Å få det til i et historisk lokale som Verdensteatret er veldig spennende for meg. Folk tror det er stas for meg å spille på de største festivalene eller i de største konsertsalene, men det er noe helt eget å gjøre det i en sal som dette, sier Model.

Elsker Skandinavia

Det var etter et besøk i Haugesund og København at stumfilmpianisten forelsket seg i Skandinavia, og etter hvert begynte å se etter festivaler som viste stumfilm. Den gang var det TIFF som gjorde det, og Model tok kontakt med festivalsjef Marta Otte.

– Hun fortalte at hun planla å starte det som i dag er kjent som Stumfilmdager, og at hun gjerne ville invitere meg oppover. Tre år senere traff jeg henne i New York hvor hun fortalte at hun hadde fått penger til prosjektet.

– Han er den som reiser lengst hvert eneste år for å hjelpe oss, sier Håvard Stangnes, som er kommunikasjonssjef for TIFF.

Vanskelig å forklare

Siden da har Ben Model spilt på hver eneste Stumfilmdager. De siste årene har han også gjort skoleforestillinger for klasser i Tromsø.

– Det vanskeligste med stumfilm er å få folk til å møte opp for første gang. Det er vanskelig å forklare hvor morsomt det er siden det heter stumfilm. Folk tror det er helt stille, men det er det ikke. Det er masse lyd! Alt handler om lyd. Den eneste lyden som ikke er der er det som var på settet når det blir spilt inn, sier Stangnes.

Over hele verden

Model har vært stumfilmpianist i 35 år, og ble opplært av en pianist som spilte piano den gang det faktisk var stumfilmer på kino. I tillegg underviser han ved et universitet i New York i stumfilm.

– Jeg føler meg hjemme her under festivalen. Jeg kjenner hver gate og føler jeg må komme å hjelpe dem hver gang det er festival.

– Da er det vel bare å flytte til Tromsø?

– Vi får se hvordan presidentvalget går. Kanskje det fort blir høyaktuelt...