Nominert til Kritikerpris

Dansekunstneren Sigurd Johan Heide fra Tromsø er sammen med dansekompaniet Kartellet nominert til Kritikerprisen i dans.

NOMINERT: Sigurd Johan Heide (til venstre) er sammen med dansekompaniet Kartellet nominert til Kritikerprisen i kategorien dans. Her sammen med kollega i Kartellet, Inge Martin Helgesen. Foto: Knut Jenssen 

kultur

Heide og Kartellet er nominert for forestillinga «Doppler» som ble framført på Nordland Musikkfestuke i august 2015.

I begrunnelsen for nominasjonen heter det at «Sigurd Johan Heide viser i sitt kunstnerskap og i arbeidet med kompaniet Kartellet en vilje og evne til å arbeide med tradisjonsfundert dansekunst på en genuint nyskapende måte. Uten å miste lekenhet og publikumsappell evner han å ta utradisjonelle valg i måten rom og musikk flettes sammen med dans, og tradisjonsspråket fra folkedansen utnyttes kløktig og med stor følsomhet for de ulike utøvernes sterke sider – det være seg dansere eller musikere».

Om forestillinga de er nominert for, heter det at «I «Doppler» kommer koreografens tilnærming virkelig til sin rett, og verket kan betraktes som sjeldent eksempel på reell tverrfaglighet. Teaterfaglig klokskap kombineres med danseteknisk fandenivoldsk kraft og musikalsk finfølelse i samspill med utmerkede musikere. At Heide i tillegg evner å uttrykke noe tidsrelevant som handler om det maskuline/feminine, det alvorstunge/lekne og om sårbarhet og kraft i menneskelig samspill, bidrar til min vurdering av denne koreografen – og verket «Doppler» – som et av samtidens desidert mest spennende scenekunstnere.

De øvrige nominerte i klassen er Nasjonalballetten UNG for forestillinga «Nasjonalballetten UNG» og Hege Haagenrud (koreografi) og Kate Pendry (tekst) for forestillinga «The Rest Is Silence».

Det samiske nasjonalteatret Beaivvás er nominert i teaterklassen for forestillinga «Vidas Extremas».