Marit Bockelie stiller ut kunst i Kystens Hus

– Da jeg var lita jente brukte vi å tyvlåne båtene som lå fortøyd utenfor kaia i Tromsø

Onsdag åpnet det som er Kystens Hus hittil største kunstutstilling, «På ripa: Maritim kunst». Det er Marit Bockelies første utstilling som består utelukkende av maritim kunst.
kultur

– Kystens Hus er en formidler av norsk kystkultur og fiskenæring, og da passer det fint med en slik utstilling her, sier prosjektleder ved Kystens Hus, Eivind Burkow.

Utstillingen består av 41 maritimt inspirerte kystbilder som henger åpent for publikum i 2. etasje i Kystens Hus.

Egne erfaringer

– Den skal henge ut september, og er tilgjengelig for alle så lenge bygget er åpent. Det er artig å få litt aktivitet her og denne utstillingen passer vår profil godt. Det er fint å kunne verdsette det historiske i norsk fiskeri gjennom moderne kunst, legger Burkow til.

Kunsten er basert på Marit Bockelies egne erfaringer fra livet på sjøen.

– Det er kjempefint å få vist fram alle de maritime bildene mine. Mange av dem har jeg malt og tegnet mens jeg har vært ute på havet, sier hun.

Kjøpte sin første båt som 12-åring

Den snart 83 år gamle kunstneren har lang erfaring fra båtlivet. Da hun var 13 år rømte hun fra byen sammen med sine brødre i egen båt, hun deltok på Lofotfisket som 32-åring i 1966 og har seilt Tromsø-Oslo i egen nordlandsbåt.

– Jeg har fem nordlandsbåter som jeg hvert år deltar på kyststevner med, sier kunstneren og forteller videre:

– Da jeg var lita jente brukte vi å tyvlåne båtene som lå fortøyd utenfor kaia i Tromsø. Men så ble jeg lei av det og kjøpte min egen båt da jeg var 12 år. Den har jeg faktisk enda den dag i dag.

Nordlandsbåter går også igjen i flere av bildene hun nå stiller ut, og flere av bildene i utstillingen vises for første gang.

– Det er kunst fra hele livet mitt. Kysten både er og har vært kjempeviktig for folk, og det er flott å kunne stille ut bildene her, sier Bockelie.