Litteraten har høstens program klar

Iransk eksilkunstner, Hamsun og julenissen, ferske bøker og juleavslutning med Nordisk Råds Litteraturpris-vinner Kim Leine. Det er noe av det Litteraten byr sitt litteraturelskende publikum denne høsten.

EKSILKUNSTNER: Den iranske eksilkunstneren Iraj Nouri (bildet) i samtale med Sigbjørn Skåden åpner Litteratens høstprogram. Foto: Iraj Nouri 

kultur

– Vi har lagt opp til en begivenhetsrik og mangfoldig høst, sier formidlingskonsulent Ingvild Holvik i Norsk Forfattersentrum Nord-Norge som står bak Litteraten.

Litteraten-høsten sparkes i gang med en samtale mellom den iranske forfatteren og billedkunstneren Iraj Nouri og tromsøforfatter Sigbjørn Skåden i Café Cora på Perspektivet Museum 1. september. Nouri ga i 2015 ut romanen «Reza», hvor han følger en kunstner som må flykte fra Iran på ei usikker ferd som til slutt ender i Norge.

LES OGSÅ: Støtte til forfatterstabburet

Hamsun og julenissen

– Høstens andre arrangement er lagt til Hålogaland Teater og Teaterkafeen. I anledning oppsetninga av «Landstrykere» får vi besøk av Tore Rem, som vil snakke med Linda Nesby om boka «Knut Hamsun. Reisen til Hitler». Boka sikra Rem kritikerprisen for beste sakprosabok i 2014, og forteller historien om Hamsuns møte med Hitler i sin fulle bredde, opplyser Holvik.

Teaterkafeen er også stedet hvor alle barn inviteres til 2. søndag i advent. Da kommer Kim Leine for å ha ei stemningsfull lesestund fra si første barnebok, «Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen», som kommer ut denne høsten. Boka har si handling fra Grønland – som så mange av Leines utgivelser.

Lyrikk og essays

Forfattersentrum og Litteraten fortsetter samarbeidet med Forfatterstudiet i Tromsø om åpne poetikkseminar med norske og nordiske forfattere i toppsjiktet. I høst gjester poetene Øyvind Berg og Espen Stueland poetikkseminaret. Sistnevnte er aktuell med essaysamlinga «700-årsflommen. 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk».

– Med kafeen i Studenthuset Driv som scene, håper vi at både studenter og andre litteraturinteresserte vil finne veien innom seminaret, sier Johannes Utstøl Johannessen, avdelingsleder i Norsk Forfattersentrum Nord-Norge.

Ferske bøker

Tradisjonen tro arrangerer Forfattersentrum programposten «Ferske bøker» daglig under Ordkalotten, i samarbeid med festivalen og biblioteket. Tilreisende og Tromsø-bosatte forfattere tropper opp på biblioteket klokka 12.00 for å lese fra årets bøker. Blant årets navn er Gaute Heivoll, Madame Nielsen og tromsøforfatter Monica Steinholm, som er aktuell med ungdomsboka «Nærmere kommer vi ikke», oppfølgeren til storsuksessen fra i fjor, «Fuck verden».