«Landstrykere»

Uhyre morsomt på settet

Torsdag er det endelig premiere på HTs «Landstrykere», som er basert på Knut Hamsuns «August». Mandagens pressevisning presenterte en engasjert og humørfylt hovedrolleinnhaver.

HUMØRKOMPISER: Eirik del Barco Soleglad og regissør Yngve Sundvor tøyser og fjaser akkurat passe mye på settet til "Landstrykere".  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

kultur

ENGASJERT: Eirik del Barco Soleglad (oppå bordet) bruker humor både på og utenfor scenen for å tolke August i stykket "Landstrykere".  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Skuespiller Eirik del Barco Soleglad og regissør Yngve Sundvor har jobbet flere år under samme tak på Den Najsonale Scene i Bergen, men aldri sammen. Når «Landstrykere» har premiere har de to lagt bak seg en intensiv og humorfylt periode i forkant av premièren 8. september på HT.

– Når prosjektet kom opp gikk vi mange runder for å finne ut hvem som skulle spille August, men til slutt kom jeg på Eirik. Man kan ikke spille denne rollen om man ikke har en viss glede av timing, punchlines eller sirkusverdenen. Man kan være så god man vil, men du må være glad i tøys, fjas, eventyr og moro, sier Sundvor, som mener at de ordene nærmest er en perfekt beskrivelse av Soleglad.

Kjenner seg igjen

– Er det en fryktelig morsom forestilling?

– Nei, sier regissøren alvorlig og kontant.

– Hahaha! bryter Solestad ut sammen med regissøren.

– Det er Hamsuns morsomste bok. Det handler om en fyr som kommer tilbake til Pollen, som liksom er «indre skjitvik», og sier at han skal lage by. Hamsun lar ikke realismen være noen som helst hindring for denne karakteren. Boken er ettertenksom, trist, men grunntonen er humoristisk, sier Soleglad, som definitivt kjenner seg igjen i rollefiguren August.

– Jeg kjenner meg igjen i entusiasmen, men ikke det at han ikke lar et nederlag knekke han. August lar seg aldri knekke, og han har rett og slett ikke tid til å bli deprimert, sier Soleglad.

Og humor er nemlig noe som går igjen både med og uten kostymer ved teateret.

Komedie

Med mottoet «det neste er det beste» jobber begge seg målrettet fram mot premièren uten å tulle alt bort på settet. Selv om begge blir beskrevet som to moroklumper.

– Jeg er en skuespiller som også gjør komedie. Å kalle meg standupkomiker er en stor synd mot alle andre standupkomikere i landet, sier Soleglad, som er medlem av Bergen Impro Laugh, og har vunnet Komiprisen i 2010 som beste stand up.

– Vi bruker humor i arbeidet. Ikke bare på scenen, men på privaten også, sier Eirik del Barco Soleglad, som ser klare linjer til Hamsun, som også var kjent for å bruke humor i sitt arbeid.

– Hamsun er en ekstremt bra humorist, selv om han riktignok er underkjent som det i mange sammenhenger. Selv i han svarteste og mest tragiske skildringer ligger komedien aldri langt unna, sier Sundvor.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur