Feirer 30 år med jazz fra alle verdenshjørner

Tromsø Jazzklubb presenterer et høstprogram som skal sørge for et 30-årsjubileum fylt av vellyd.

TROMSØ-DUO: Leagus, bestående av Herborg Rundberg og Kristian Svalestad Olstad, slipper debutplate og spiller konsert som en del av Tromsø Jazzklubbs høstprogram. Foto: Tromsø Jazzklubb  Foto: Marius Fiskum

kultur

Jazzklubben feirer i år sitt 30-årsjubileum, og mange toner har blitt spilt siden musiker Marit Sandvik stiftet klubben i 1986.

Daglig leder Øystein Blix ble involvert i klubben da han flyttet til Tromsø i 1991, etter å ha stiftet og drevet jazzklubben i Trondheim de fem foregående årene.

– Tromsøjazzens røtter går jo mye lenger tilbake enn de siste 30 årene, men jazzklubben har hatt en stor utvikling siden starten. Vi har bygd opp solide, helårlige programmer, som har vokst seg større og større, sier Blix.

Millionomsetning

– I 2015 omsatte vi for 1,1 millioner kroner, og arrangerte 47 konserter.

I tillegg til enkeltkonserter, har jazzklubben stått bak en del andre musikkarrangementer de siste årene. Disse har ofte gitt lokale artister i startfasen et publikum.

– JazzNatt har vi holdt på med i syv år, og der fokuserer vi først og fremst på unge, lokale musikere fra 12 år og oppover. Romjulsjazzen har som regel solgt ut de 18 årene vi har arrangert den. Her er det også primært lokale artister som har spilt, selv om vi også henter musikere fra andre steder i Nord-Norge.

Haden, Hall og Corea

– Du har selv vært involvert i jazzklubben de 25 siste årene. Hvilke høydepunkter vil du trekke fram?

– The Zawinul Syndicate var utrolig kult, og ikke minst konserten med Charlie Haden og Jim Hall i Storsalen på Kulturhuset. Jeg må også nevne Chick Corea, som spilte for fullt hus i Storsalen, men dukket opp på Teaterkafeen og jammet i hele fem timer etterpå! Det var kanskje femti mennesker i kafeen, og jeg hadde gleden av å dytte noen unge Tromsø-musikere opp på scenen for å spille med ham.

– Gode representanter for byen

Når Blix blir bedt om å trekke fram høydepunkter fra den kommende høstens program, sliter han med å begrense seg selv.

SAKSOFONIST: Jerry Bergonzi (helt til høyre) spiller i Tromsø til høsten. Foto: Tromsø Jazzklubb 

– De to Tromsø-relaterte artistene er begge veldig spennende. Leagus er et fint prosjekt, som spiller samiskinspirert musikk og samtidig improviserer en del. Odd Steinar Albertsen er en gitarist som har utviklet seg mye, og har tatt nye steg etter at han flyttet til New York. Disse vil jeg kalle gode representanter for byen.

– Ellers har vi jo store artister fra hele verden. Jeg må trekke fram The Real Group, som er det ypperste av vokaljazz, og besøker Tromsø for første gang på 28 år. Vi har saksofonisten Jerry Bergonzi, som har undervist ved Berkeley i 30 år, og gitt ut en meter med undervisningsbøker. Den brasilianske «grand divaen» Joyce Moreno er også stor; over 400 jazzmusikere verden over har spilt inn egne versjoner av låtene hennes.

FRA LONDON: Den engelske trombonisten Carol Jarvis spiller på Teatercafeen denne uka. Foto: Tromsø Jazzklubb 

Dette er Tromsø Jazzklubbs fulle høstprogram

* 10. september: CAROL JARVIS – Teaterkafeen

* 22. september: JERRY BERGONZI med CARL WINTHER TRIO – Verkstedet, Kulturhuset

* 1. oktober: LEAGUS (plateslipp) – Verdensteatret

* 4. oktober: JOYCE MORENO m/trio – Verkstedet, Kulturhuset

* 9. oktober: THE REAL GROUP – The Edge

* 19. oktober: BAKER HANSEN – Bardus bar

* 29. oktober: HAYDEN POWELL trio m/Eyolf Dale og Jo Skaansar – Verkstedet, Kulturhuset

* 16. november: YURI HONING KVARTETT – Verkstedet, Kulturhuset

* 17. november: DAG OKSTAD m/band – Bardus bar

* 18. november: LISE HVOSLEF m/band – Teaterkafeen

* 24. november: ALBRIGTSEN/GAGLIARI KVARTETT

* 27. desember: ROMJULSJAZZ – Skarven