Med Vivaldis poetiske beskrivelser

Med hjelp fra forfatteren Erik Fosnes Hansen og lydtrollmannen Asle Karstad blir det en oppdatert og finpussa versjon av Vivaldis «Årstidene» som Henning Kraggerud og NOSOs kammerorkester presenter i kveld.

KRAGGERUD: Kammerorkesterets spillende leder, Henning Kraggerud, ser fram til orkesterets nytolkning av Vivaldis «Årstidene» denne torsdagskvelden. Foto: Helge Matland  Foto: Helge Matland

Gjendiktning: Erik Fosnes Hansen har gjendiktet Vivaldis fire sonetter som komponisten skrev til sitt verk «Årstidene».Foto: Marcel Leliënhof 

kultur

Da Partituret til Vivaldis «Fire årstider» ble trykt i 1735, fulgte det med fire sonetter, høyst sannsynlig skrevet av ham selv. Det var detaljerte instruksjoner om hvilke verselinjer som korresponderte med hvilke satser og satsdeler gjennom alle de fire fiolinkonsertenes tre satser.

På oppdrag fra kunstnerisk leder Henning Kraggerud og kammerorkesteret har Erik Fosnes Hansen gjendikta disse sonettene til norsk, og som forfatteren selv framfører til den velkjente musikken.

Instruksjoner

– I tillegg er det skrevet inn i notebildet enkeltord som er mye morsomme instruksjoner til oss musikere enn vanlig piano, og vi legger både sonettene og disse instruksjonene til grunn for vår tolkning av musikken, forteller fiolinisten Henning Kraggerud.

Eksempler på disse enkeltordene og ord henta fra notene kan som eksempel være slik om vi ser på «Høst»-konserten, som bør være ekstra aktuell i disse dager:

1. sats: «Fest», «drukkenbolt», «søvn»

2. sats: «Hele landsbyen i drømmeverden»

3. sats: «Jakt», «ryttere», «hornfanfarer», «hundeglam», «børseskudd», «byttedyr»

I tillegg til å deklamere sonettene, vil Fosnes Hansen også fortelle fra Antonio Vivaldis liv.

«Lyd i verdensklasse»

– Til denne konserten har vi også henta til Tromsø Asle Karstad som er en av landets mest meritterte og omtalte lyddesignere. Blant anna har han jobba mye med å forsterke opp akustiske instrumenter, og det er nettopp det som skal være med på å sette preg på denne konserten. Publikum vil få oppleve en lyd fra Kulturhusets Hovedscene som vil være i verdensklasse, sier Henning Kraggerud.

– For ei uke siden var vi i Grønnåsen kirke og gjorde innspillinger av denne musikken som vil være blant innholdet på en CD vi gir ut på CD, sannsynligvis i februar. Vi hadde også konserter med «Årstidene» og Fosnes gjendiktninger av sonettene for 3–4 år siden. Det betyr at jeg og orkesteret nå stiller ekstra godt forberedt og klare til å gi publikum en sjelden opplevelse, sier Henning Kraggerud.