Profilerte Zanele Muholi stiller ut i Tromsø

I 2012 deltok hun i Documenta (13) i Kassel, kanskje verdens mest prestisjetunge samtidskunstutstilling. Denne lørdagen åpner galleriet Small Projects ei utstilling med Zanele Muholis fotografi i Tromsø.

INTIMITET: I tillegg til selvportrettene viser utstillinga også bilder hvor intimitet og til dels også seksualitet er sterkt nærværende. 

SÆRTREKK: Zanele Muholi fremhever sine særtrekk blant anna ved bruk av kraftig sminke på munn og ved å gjøre sin svarte hud ekstra svart. 

SMALL PROJECT: Nasra Ali Omar og Jet Pascua med noen av Zanele Muholis selvportretter i bakgrunnen. Alle foto: Helge Matland 

kultur

GRØNNEGATA: Den sørafrikanske kunstneren Zanele Muholi karakteriseres som en visuell aktivist. Hun bruker kunsten sin politisk i den forstand at hun i mye av sitt arbeid retter søkelyset mot undertrykking, rase, kjønn og seksualitet.

– Small Projects er stolt over å kunne presentere Zanele Muholi fra Sør-Afrika, og vi er glade for at Nasra Ali Omar formidla kontakten som har gjort dette mulig. Hennes arbeider skal ut på en turné neste år, men vi klarte å få til ei utstilling nå. Det vi viser her hos oss blir en forsmak på hva som blant anna skal vises i Trondheim i februar. Da håper vi også å få henne hit til Tromsø for en kunstnersamtale, sier Jet Pascua som har drevet galleriet Small Projects siden 2011.

LES OGSÅ: Han blir ny sjef for Verdensteatret

Intelligente «selfies»

Utstillinga bærer tittelen «Mina/Meg» på det sørafrikanske språket isi zulu og norsk. Isi zulu er ett av 11 offisielle språk i Sør-Afrika. Så har da også Zanele Muholi i mange av bildene på utstillinga brukt seg selv som modell.

Med det sier hun også noe om sin egen identitet. Sosiale medier åpner for muligheten til å projisere oss selv slik vi ønsker å framstå for alle i en verden som mer og mer framstår som en global landsby.

LES OGSÅ: Mathilde (26) vender hjem for å gjøre sentral rolle i Operafestivalen

Zanele Muholis fotografiske arbeider blir imidlertid noe mer enn selfies. Her gir hun mottakeren også et blikk inn i modellens verden slik den er når posisjoner er fjerna, lyset er slått av og det er selve selvet med sine tanker, spørsmål og minner, og ikke selvprojiseringa som når fram til oss som mottakere.

Undertrykking

– Zanele Muholi er født i Sør-Afrika i 1972. Som svart vokste hun opp under den kvite dominansen i apartheidstaten. Hun er kvinne og hun er lesbisk. Slik har hun fått føle undertrykking på mange plan i et samfunn med rasisme, kjønnsdiskriminering og hatkriminalitet, sier Nasra Ali Omar.

LES OGSÅ: Rekker ikke å ferdigstille film til TIFF

Dette er et viktig bakteppe for Zanele Muholis kunst og de historiene hun gjennom den deler med sitt publikum. Hun arbeider også aktivt for å hjelpe andre i lignende situasjoner til å kunne bruke fotografiet som et medium til å fortelle sine historier. Utstillinga i Small Projects viser også noen arbeider fra ei internasjonal gruppe deltakere på en workshop hun holdt i Oslo i juni i år.