Lager teater for de minste

For aller første gang skal Hålogaland Teater lage teater for de aller minste – for aldersgruppa 0–3 år.

SMÅROLLINGTEATER: Madelen Dahl-Sigurdsen, Tôve Funderud Skogvang, regissør Katrine Strøm, Tuva Frydenlund, scenograf Ingunn Sønstebye, Cora Carlberg, instruktør Hege Holte Østbye, Emilie Elstad og Fia Augusta Bøckmann starta i går prøvene på forestillinga «Bæ, bæ lille». Foto: Helge Matland 

«BÆ, BÆ LILLE»
  • Hålogaland Teater lager teater for barn i alderen 0–3 år
  • Konsept og regi: Kathrine Strøm
  • Scenografi: Ingunn Sønsteby
  • Musikk: Christine Sandtorv
  • Skuespillere fra Lille Hålogaland Teater: Madelen Dahl-Sigurdsen, Tôve Funderud Skogvang, Tuva Frydenlund, Cora Carlberg, Emilie Elstad, Fia Augusta Bøckmann
  • Urpremière: 11. november
kultur

Det er sjeldent at det lages teater for denne aldersgruppa. Så små barn har ikke vært ei prioritert gruppe som publikum.

– Men når det først spilles teater for de aller minste smårollingene, så viser det seg at det blir populært, forteller Katrine Strøm som leder Lille Hålogaland Teater, og som både har skapt konseptet og har regien på forestillinga «Bæ, bæ lille» som får sin urpremière 11. november på Scene Øst.

LES OGSÅ: Setter opp fire nye forestillinger av populær monolog

Gammel tanke

– Hålogaland Teater har lenge hatt lyst til om å lage noe for disse aller yngste. Flere teatersjefer har tenkt i disse tankebaner. Nå blir det endelig realisert, sier Katrine Strøm da vi møter henne på aller første prøve på forestillinga onsdag.

Med seg har hun blant andre seks unge skuespillere fra teatrets barne- og ungdomsteater som etter hvert skal deles i to lag og opptre tre om gangen i hver forestilling. Det er Madelen Dahl-Sigurdsen, Tôve Funderud Skogvang, Tuva Frydenlund, Cora Carlberg, Emilie Elstad og Fia Augusta Bøckmann.

Les også: Fire års arbeid og 5.000 sider har blitt en times monolog

En annen kommunikasjon

– Å lage teater for små barn krever en annen form for kommunikasjon enn når vi gjør det samme for eldre barn eller voksne. Vi vet at babyer har lett for å få kontakt med andre større barn. Det er en av grunnene til at vi har valgt å sette opp dette med skuespillere fra Lille Hålogaland Teater, opplyser Katrine Strøm.

– Vi har valgt ensemblet på bakgrunn av at vi her har med å gjøre unge skuespillere med mye erfaring, som har musikalitet og er åpne og lyttende, legger hun til.

Les også: Arne-Wilhelm (66) gjør som Zapffe - gir ut elleville turhistorier

Utfordringer

– Men det ligger også en klar utfordring i å gjøre dette med barn på scenen. Vi vil ha ei form på forestillinga med lite dialog og desto mer fysisk teater som vil kreve en god del improvisasjon etter hvilke reaksjoner som kommer fra de små i publikum.

Med seg som instruktør har hun Hege Holte Østbye fra Carte Blanche for å få tyngde i arbeidet med bevegelser.

Ingunn Sønstebye står for scenografien som domineres av et stort telt som skal romme både publikum og aktører.

– Hva er det som skjer når et barn er født? Jo, alle hiver seg rundt og strikker eller kanskje allerede i gang. Dette kommer til å prege scenografien med garn, garnnøster og en virkelig stor strikkegenser. Ellers får publikum saueskinn å sitte på. Det hele skal foregå i lune omgivelser med mulighet for gjenkjennelse og som føles trygge, sier Sønstebye.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur