Det er sjeldent at det lages teater for denne aldersgruppa. Så små barn har ikke vært ei prioritert gruppe som publikum.

– Men når det først spilles teater for de aller minste smårollingene, så viser det seg at det blir populært, forteller Katrine Strøm som leder Lille Hålogaland Teater, og som både har skapt konseptet og har regien på forestillinga «Bæ, bæ lille» som får sin urpremière 11. november på Scene Øst.

Gammel tanke

– Hålogaland Teater har lenge hatt lyst til om å lage noe for disse aller yngste. Flere teatersjefer har tenkt i disse tankebaner. Nå blir det endelig realisert, sier Katrine Strøm da vi møter henne på aller første prøve på forestillinga onsdag.

Med seg har hun blant andre seks unge skuespillere fra teatrets barne- og ungdomsteater som etter hvert skal deles i to lag og opptre tre om gangen i hver forestilling. Det er Madelen Dahl-Sigurdsen, Tôve Funderud Skogvang, Tuva Frydenlund, Cora Carlberg, Emilie Elstad og Fia Augusta Bøckmann.

Les også: Fire års arbeid og 5.000 sider har blitt en times monolog

En annen kommunikasjon

– Å lage teater for små barn krever en annen form for kommunikasjon enn når vi gjør det samme for eldre barn eller voksne. Vi vet at babyer har lett for å få kontakt med andre større barn. Det er en av grunnene til at vi har valgt å sette opp dette med skuespillere fra Lille Hålogaland Teater, opplyser Katrine Strøm.

– Vi har valgt ensemblet på bakgrunn av at vi her har med å gjøre unge skuespillere med mye erfaring, som har musikalitet og er åpne og lyttende, legger hun til.

Les også: Arne-Wilhelm (66) gjør som Zapffe - gir ut elleville turhistorier

Utfordringer

– Men det ligger også en klar utfordring i å gjøre dette med barn på scenen. Vi vil ha ei form på forestillinga med lite dialog og desto mer fysisk teater som vil kreve en god del improvisasjon etter hvilke reaksjoner som kommer fra de små i publikum.

Med seg som instruktør har hun Hege Holte Østbye fra Carte Blanche for å få tyngde i arbeidet med bevegelser.

Ingunn Sønstebye står for scenografien som domineres av et stort telt som skal romme både publikum og aktører.

– Hva er det som skjer når et barn er født? Jo, alle hiver seg rundt og strikker eller kanskje allerede i gang. Dette kommer til å prege scenografien med garn, garnnøster og en virkelig stor strikkegenser. Ellers får publikum saueskinn å sitte på. Det hele skal foregå i lune omgivelser med mulighet for gjenkjennelse og som føles trygge, sier Sønstebye.