Verdensstjerne inntar Tromsø

Torsdag kommer en av verdens fremste tenorsaxofonister til Tromsø.

BERGONZI: Jerry Bergonzi (til høyre) sammen med tre danske medmusikerne han stiller med på Verkstedet i Kulturhuset torsdag kveld. 

kultur

Det er amerikanske Jerry Bergonzi det er snakk om, og utsagnet om at han er en av verdens fremste utøvere på tenorsaxofon er blitt istemt av selveste Michael Brecker.

LES OGSÅ: Stor reportasje i The Guardian

Bergonzi tar turen nordover sammen med en dansk trio han har hatt mye å gjøre med de senere årene.

– Samarbeidet starta med innspilling av albumet «Sonic Shapes» for det danske plateselskapet Stunt. De fleste trodde nok at dette samarbeidet skulle bli en engangsforeteelse. Men Bergonzi var så fornøyd med samarbeidet med sine yngre danske kollegaer at det er blitt flere turneer og ny innspilling. Tidligere i år ga de sammen ut albumet «Tetragonz», og nå er vi så heldige at vi har klart å få «Gonz», som Bergonzi kalles, sammen med trioen til Tromsø, forteller Øystein Norvoll, daglig leder i Tromsø Jazzklubb.

Lang karriere

– Gjennom mer enn 40 år har Bergonzi befesta seg som en glimrende musiker og pedagog. Han er professor ved New England Conservatory of Music i Boston, og han har forfatta flere bøker som sammen med eksempler på DVD tar opp temaer om improvisasjon, forteller Norvoll som også selv er utøvende jazzmusiker.

LES OGSÅ: Kjente byfjes stiller ut «kortreist» kunst

Tidlig i sin karriere ble Jerry Bergonzi en sentral person i et miljø med ei rekke musikere som har hatt og ennå har sentrale posisjoner innen internasjonal jazz. Hans leilighet fungerte som øvingslokale for musikere som Joe Lovano, John Scofield, Bob Berg og brødrene Michael og Randy Brecker.

Briljant teknisk

Øystein Norvoll betegner Bergonzi som en musiker som er briljant teknisk, og som evner å meisle ut og bygge ut soloer som framtrer nærmest fullkomne.

Med en dynamisk trio leda av pianisten Carl Winther, får Gonz dynamisk oppbacking – fra det helt vare til full eksplosjon.

– Og tro nå ikke at denne nordiske trioen bare er backinggruppe for ei amerikansk stjerne. Trioen har ballast nok til å stå på egne bein, med årevis av musikalsk erfaring å øse av, er Norvolls vurdering.

LES OGSÅ: Nye fjes og nytt program i kunst-Tromsø

Foruten Jerry Bergonzi, som også trakterer andre saxofoner enn tenoren, så er det pianisten Carl Winther, kontrabassisten Johnny Åman og trommeslageren Anders Mogensen publikum får møte på Verkstedets scene denne torsdagskvelden.