Dirigentlegende leder NOSO

Det er den legendariske russiske dirigenten Michail Jurowski som leder symfoniorkesteret i denne fredagskveldens konsert med Prokofjevs «Romeo og Julie» på programmet.

SYMFONIORKESTERET: NOSO stiller med full symfoniorkesterbesetning når «Romeo og Julie» står på programmet. Foto: Helge Matland 

kultur

Jurowski har blant anna leda Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin og har vært aktiv i Skandinavia som dirigent for orkestre i Malmö, Odense og København. Han har også vært førstedirigent ved Leipzig Opera og WDR Symphony Orchestra i Köln.

Maestro Jurowski har faktisk også gjesta Tromsø en gang tidligere, under Nordlysfestivalen i 2003. Nå kommer han tilbake for å lede et orkester hvor NOSO har satt sammen alle sine musikere til et orkester med full symfonibesetning. I tillegg er det henta inn ekstra forsterkning med musikere fra Forsvarets Musikkorps Nord-Norge.

LES OGSÅ: Med Vivaldis poetiske beskrivelser

Foredrag fra «Hovedscenen»

Sergej Prokofjev (1891–1953) skrev «Romeo og Julie» som ballettmusikk i 1935–1936 basert på William Shakespeares skuespill med samme navn fra 1537. Musikken er blitt stående som et av komponistens mest kjente verk.

På denne konserten vil publikum også få servert fra scenen noen betraktninger rundt verket før det framføres. Arild Erikstad, kjent som programleder fra NRKs «Hovedscenen», skal holde et lite foredrag. Erikstad er en mann med stor kompetanse og erfaring innen klassisk musikk, og han mener dette verket er noe man bør oppleve i en konsertsal.

– Hvis man vil oppleve klangen i dette flotte orkesteret, finnes det ikke noe bedre verk enn nettopp «Romeo og Julie». Prokofjev var en mester i orkestrering, og i dette verket får vi høre alle orkesteret klanglige muligheter, sier Arild Erikstad.

LES OGSÅ: Vil starte festival i Longyearbyen

Favorittverk

Han har vært med på å utvikle NRK2 som musikkanal, har vært en profilert programleder og redaktør. Erikstad har også vært musikkprodusent for mer enn 100 klassiske plateinnspillinger, og han er spesielt begeistra for dette verket.

– Prokofjevs «Romeo og Julie» er et av mine absolutte favorittverk. Jeg opplevde musikken ofte med Oslo-Filharmonien under Mariss Jansons ledelse og laget reportasje da Nasjonalballetten gjesta London med balletten i Michael Corders regi. Det var en stor opplevelse, sier Arild Erikstad som kommer til å utdype sine kunnskaper og betraktninger om verket fra Kulturhusets Hovedscene.