Jorun Thørring klar med ny krim

– Det er bedre å skrive om Paris enn å skrive om Tromsø

Tromsøforfatteren Jorun Thørring har gitt ut sin tredje bok om den Paris-bosatte nordmannen «Orla Os».

NY BOK: Tromsøforfatteren Jorun Thørring er stolt av sin nye bok «De dødes hus». Nå håper hun den faller i smak hos publikum. Foto: Renate Pettersen 

kultur

– Boken har sitt utspring i Bordeaux i Frankrike, og i boken møter man igjen spesialetterforskeren «Orla Os» som etterforsker mordet på en mann, forteller Thørring.

Boken «De dødes hus» blir den tredje i rekken om spesialetterforskeren. Thørring har også skrevet tre bøker med handling i Tromsø, hvor etterforskeren «Aslak Eira» er hovedperson.

– Jeg liker nok best å skrive om «Orla». Jeg synes det er enklere å skrive om kvinnelige hovedpersoner, og jeg synes det er enklere å skrive med handling i Paris enn det er å skrive handling i Tromsø. I Frankrike og Paris er det jo så utrolig mye mer å spille på enn det er i Tromsø – når jeg skriver herfra, må jeg jo holde meg på ei lita øy, sier Thørring.

Delte meninger

Mang en tromsøværing er kanskje litt skuffet over at det kommer en ny bok med handling fra Frankrike, i stedet for en fjerde bok om «Aslak Eira» og Tromsø.

– Det er artig hvordan folk er så delte i meningene sine om favorittkarakterene. Noen liker «Orla» best, og blåser i bøkene som er skrevet om Tromsø. Andre jubler hvis det er snakk om en bok om «Aslak Eira», men bryr seg ikke om bøkene med handling i Frankrike, sier Thørring.

Bøkene om «Orla Os» i Frankrike skiller seg fra bøkene om Tromsø på mange områder.

– «De dødes hus» tar for seg en del historiske hendelser, og det er ikke klassisk krim i den forstand. Denne boken er ikke noe man leser på senga, man må være våken for å få med seg alle detaljene, forklarer forfatteren.

BOKBAD: Jorun Thørring møtte biblioteksjef Paul Henrik Kielland til bokbad onsdag kveld. – Det var litt dårlig timing å legge det samtidig med «Zappfe»-premièren, men sånn ble det, sier Thørring og humrer. Foto: Renate Pettersen 

 

Bokbad

Onsdag kveld var Thørring på biblioteket sammen med biblioteksjef Paul Henrik Kielland.

– Vi er i gang med bokhøsten, og vi tenkte det var like greit å slå på stortromma med en gang. I går var kronprinsesse Mette-Marit her, i dag er krimdronningen Jorun Thørring her, sier Kielland.

Rundt 20 oppmøtte fikk høre utdrag av boken, og Thørrings egne tanker rundt karakterene.

– Bøkene med handling i Paris er nok litt mer langsom og kompleks enn bøkene fra Tromsø, sier Thørring.

Hun er forberedt på både ris og ros i etterkant av utgivelsen, men en ting er hun sikker på; Hun håper ikke det blir film av boka, slik det ble av boken «Glassdukkene».

– Bøker er definitivt best som bøker, sier hun.