Tildelt prestisjetung teaterpris

Da Kristian Fr. Figenschow jr. mottok stående applaus fra publikum etter Tromsø-premièren på monologen «Zapffe», fikk han gladnyheten.

Her mottar Kristian Fr. Figenschow jr. den prestisjetunge prisen.   Foto: Helge Matland

Aase Byes pris
  • Aase Byes legat for fortjente kunstnere deler årlig ut Aase Byes pris til en fortjent skuespiller, sanger eller musiker.
  • Prisen er på 100.000 kroner.
  • Skuespiller Aase Bye var en sentral skikkelse i norsk teater i mellomkrigstiden og etter andre verdenskrig. Hun behersket klassisk drama, komedier, operetter og moderne karakterskildringer.
  • Bye debuterte på Nationaltheatret i 1923 og forble trofast mot teatret i over 50 år.
  • I hennes testamente ble Aase Byes legat opprettet.
kultur

Han ble nemlig tildelt en av norsk teaters høyeste æresbevisninger onsdag kveld.

Aase Byes Pris

I det Figenschow jr. mottok stående applaus etter premièren av monologen «Zapffe» i Tromsø, fikk han seg litt av en overraskelse.

LES OGSÅ: Setter opp fire nye forestillinger av populær monolog

Da dukket nemlig skuespillerkollega Bjarte Hjelmeland opp på scenen.

I en pressemelding fra Hålogaland Teater opplyser de at Hjelmeland tok ordet i kraft av å være styreleder i Aase Byes legat for fortjente kunstnere, og for å tildele Kristin Fr. Figenschow jr. Aase Byes Pris. Prisen er på 100.000 kroner.

– Stolt

– Kristian er en svært rutinert skuespiller og har gitt liv til en lang rekke karakterer gjennom sine år ved teatret. Hjalmar Ekdal, Jeppe, Puntilla – for å nevne noen. Selv kan jeg aldri glemme hans dobbeltkommuniserende portrett av konferansieren i «Cabaret». Nevnes bør også hans viktige samarbeid med den levende legenden Arthur Arntzen i dokumentasjon om nordnorsk humor i «Den fordømte nordlendingen». Fra senere år vil jeg trekke fram monologen «Il Mistero Buffo» av Dario Fo, som han har besøkt omtrent hver vik og hvert nes i hele landsdelen med, sier Hjelmeland.

LES OGSÅ: Fire års arbeid og 5.000 sider har blitt en times monolog

– Vi er veldig stolt av Kristian og gleder oss stort over denne velfortjente prisen. Kristian har vært ved Hålogaland Teater i en årrekke og er en av teatrets pilarer. Det er svært mange publikummere i landsdelen som har latt seg fascinere og glede seg over hans overskudd og innsikt. Jeg stiller meg fremst blant gratulantene, sier teatersjef på Hålogaland Teater, Inger Buresund.

Overrasket

Hovedpersonen selv ante ikke hva som ventet ham, og mistet både «munn og mæle».

- Jeg er veldig overrasket, og ante ingenting, sier Figenschow jr.

LES OGSÅ: Disse HT-forestillingene vil skuespillerne helst glemme (for abonnenter)