Sissel synger endelig jula inn i Tromsø

For første gang på seks år kommer Sissel Kyrkjebø tilbake til Tromsø. Denne gangen håper hun på å gi tromsøværingene en forsmak av jula.
kultur

– Det er noe med julemusikk og julestemning som gjør at vi fortsatt trenger det. I dagens hektiske hverdag har vi behov for å kunne sette oss ned, nyte, oppleve noe vakkert – og være fri fra stress og prestasjonsjag.

Det er nesten tre måneder igjen til jul, men for mange er forberedelsene allerede i full gang. Mange har – faktisk – allerede startet julegavehandelen, det planlegges for fester og middager. Ønskelistene skrives og sendes til julenissen.

To konserter i Tromsø

– Det er helt merkelig, men for mange handler julen om å prestere – ikke om kos, samvær og gode opplevelser. Derfor håper jeg at vi skal kunne gi litt ro og fred til vårt publikum, sier Sissel Kyrkjebø, folkekjær artist og sangerinne, til iTromsø.

LES OGSÅ: Sissel Kyrkjebø klar for Tromsø-konsert

Dessuten arrangeres julekonsertene på en tid av året når alle og enhver kan trenge litt oppmuntring og inspirasjon.

– Det er mørkt, det er kaldt og vi trenger noe som kan lyse opp, sier Kyrkjebø.

En måte å få det til på, er å søke seg tilbake til tradisjoner og det velkjente. Kanskje ikke akkurat til «Musevisa» og «Glade jul», men til den tradisjonelle følelsen av jul og julestemning.

Internasjonalt

– Man trenger ikke å være religiøs for å glede seg til jula, eller å nyte julesanger. Det trenger ikke å være norske sanger heller – vi har lenge sunget eksempelvis engelske og tyske julesanger, sier Kyrkjebø.

At vi gjerne lytter til utenlandske julesanger som «Christmas Carols» og «Weinachtslieder», viser ifølge henne at julestemning og julefølelser er universelle og internasjonale.

1. desember vil tromsøværingene få anledning til å høre Kyrkjebø synge både norske og utenlandske julesanger.

– Vi kommer til å holde to konserter samme dag her på The Edge. Vi satte nettopp opp en andre konsert ettersom etterspørselen var så stor, sier hun.

Første gang på seks år

Tromsø er et av stoppene på Kyrkjebøs førjulsturné som bringer henne helt fra Danmark til Island.

– Jeg har ikke vært her og holdt konsert på seks år. Sist jeg var her var i 2010 med turneen «Til deg», sier hun.

De siste tre årene har hun turnert med sitt juleshow, men det har ikke latt seg gjøre å komme nordover.

LES OGSÅ: Studentene fikk karriere- tips fra Espen Lind

– Jeg har hatt lyst, men det har ikke fungert med logistikken når vi har hatt så omfattende turneer.

Nå er imidlertid Tromsø på plakaten – sammen med blant annet Harstad og Bodø. Det som vil bli servert fra scenen er imidlertid ikke repriser fra de forrige tre årene med julekonserter.

Soul-fullt

– Jeg prøver å variere både musikkvalg, arrangement og fremføring. Samtidig så er det jo visse sanger som man «må» ha med når det er en julekonsert, sier hun.

Å reise sammen med eget band og korsangere gir en annen frihet til å variere konsertene.

Med seg har hun et firemannsband samt en trio med soul-korister. Som vokalstøtte har hun Wayne Hernandez (som tidligere har jobbet med blant andre Tina Turner og Madonna), Sam White (har koret for Annie Lennox) og Phoebe Edwards (som har stått bak Adele, James Brown og Donna Sunner).

– Soulmusikerne er med på å skape en tett, intim og svingende konsertopplevelse. De gir en ny dimensjon til mange av de gamle klassiske julesangene på en måte som jeg – som ikke kan synge soul – ikke kan, sier Kyrkjebø.