– Jeg ser særlig fram til besøk av Vigdis Hjort. Det er en stor debatt i landets aviser for tiden, om bruk av levende mennesker i skjønnlitteratur, og forfatternes ansvar i slike tilfeller. Kan man påstå det er en roman hvis personene eller karakterene man skriver om er lett gjenkjennelig? Det er spørsmålet hele festivalen bygger på, sier Ingebjørg Liland, daglig leder for Ordkalotten.

Tema for årets festival er «jeg», eller «jeg/eg/mun». «Mun» betyr jeg på samisk.

–I hele Skandinavia er det en bølge av selvbiografisk litteratur. Hva er dette et uttrykk for? Er forfattere selvopptatt eller blir man en bedre forfatter av å bruke seg selv i verket? Disse spørsmålene vil vi undersøke i festivalen, forklarer Liland.

– Godt rykte

Ordkalotten har flere store og kjente navn på plakaten i år sammenlignet med tidligere. Morten Strøknes er en av headlinerne til festivalen. Han har skapt bølger i Litteratur-Norge med «Havboka».

– Festivalen har etter hvert opparbeidet seg et godt rykte i litteraturmiljøet, så forfattere vil komme hit. I år ha vi vært tidlig ute, og det virket som om var lettere å få forfatterne til å stille, sier festivalsjefen.

I år håper Liland at flere enn de faste festivalgjengerne kommer på besøk.

– Vi har lenge hatt en hard kjerne av litteraturentusiaster som besøker festivalen. Men vi håper festivalen med årets program kan nå ut til en bredere del av befolkningen.

– Ordkalotten er ikke lenger en smal festival. I år har vi kjente forfattere som er lest av mange folk, noe som burde vekke interesse.Vi har også gjennom markedsføringen prøvd å gjøre festivalen mer tilgjengelig, legger hun til.

– Blir smekkfullt

Liland har derfor ambisjoner om gode besøkstall på festivalen.

– Jeg håper på over 2.000 besøkende. Det hadde vært fantastisk. Vi har ikke solgt så mange billetter ennå, men av erfaring vet vi at de fleste kjøpet billetter rett før festivalen. Lørdagen, hvor Morten Strøknes, Vigdis Hjort, Cecilie Enger og Geir Gulliksen kommer, burde man kjøpe billetter til i forveien, for der blir det garantert smekkfullt. De er store headlinere med bred appell.

– Er man interessert i det litt mer samle, så er det et foredrag på torsdagen med danske Jon Helt Haarder, hvor han snakker om selvbiografisk litteratur i Skandinavia.

På fredag er det landsdelsfinale i «poesislam», som ifølge programmet er et skjæringspunkt mellom poesi, standup og rap. Der har Tromsø fire tidligere norgesmestre.