Studentene fikk karriere- tips fra Espen Lind

På HHT-dagen avslørte Espen Lind hemmeligheten bak gjennombruddet og hitlåten «When Susannah Cries».

KARRIERE-RÅD: Artist, låtskriver og produsent Espen Lind fortalte om oppturer og nedturer i karrieren og snakket om hvordan man kan nå sine mål. Foto: Marte Gilstad  Foto: Marte Gilstad

MUSIKALSKE INNSLAG: De oppmøtte studentene fikk også en smakebit fra Espen Linds artistkarriere. 

REKORDOPPMØTE: Styreleder Hanne Kristiansen forteller om rekordoppmøte og arrangementet hadde over 700 påmeldte, fra flere ulike fakulteter. Årets HHT-dag er den syvende konferansen i rekken. 

FORNØYD STYRELEDER: Styreleder for HHT-dagen og masterstudent i ledelse, innovasjon og marked, Hanne Kristiansen, forteller at hun er svært fornøyd årets konferanse. 

kultur

UiT: Torsdag gikk HHT-dagen av stabelen på UiT, en konferanse og karrieredag hvor studenter og næringslivet møtes. I år hadde Handelshøgskolen booket flere store navn, blant annet Espen Lind.

Karrieretips

Artist, låtskriver og produsent Espen Lind lot de omtrent 700 oppmøtte studentene få et innblikk i både oppturer og nedturer i karrieren.

– For min karriere har tre byggesteiner vært helt essensielle. Du må ha en visjon, disiplin og arbeidsglede. Du må vite hvor du vil, du må jobbe hardt for det – og du må genuint like det du gjør. Har du de tre på plass, kan du i prinsippet klare alt, sier Lind.

Viktige råd

Studentene fikk være med på en reise gjennom Linds 30 år i musikkbransjen, fra ung og håpefull artist i Tromsø til en stor solokarriere og suksess med verdenshiter som Beyoncés «Irreplaceable» og Trains «Hey, Soul Sister».

LES OGSÅ: Fikk "suss og klem" fra Espen Lind

- De ti første årene mine innenfor musikk tjente jeg ikke en eneste krone. Ingen ville skrive platekontrakt med meg. Men jeg har en god egenskap: Hvis jeg får døra i trynet eller går på en smell, blir jeg ikke psyket ut. Det blir heller som bensin på bålet, og jeg tenker bare «vel, nå er jeg et nederlag nærmere målet» og står på videre.

Ville gi bort sangen

Den kjente Tromsø-artisten fortalte også om gjennombruddet med låten «When Susannah Cries», som kom i 1997.

– Jeg jobbet med et nytt album og skrev ti låter jeg sendte til plateselskapet. Helt bakerst la jeg ved en låt nummer elleve, som jeg egentlig ikke ville ha og følte at den ikke var helt meg. Så jeg sa til plateselskapet at de kunne gi den til en annen artist hvis noen ville ha den.

Beskjeden som kom tilbake fra plateselskapet var krystallklar.

– De ringte meg opp igjen og fortalte meg at den eneste låta de likte, det var den siste. «Hvis du gir bort den, er du en enda større idiot enn jeg trodde», sa de til meg, forteller Lind til latter fra salen.

Hilsen fra Erna

– Det var tolv år siden jeg begynte å sende inn låter til plateselskaper, og jeg hadde hatt liten suksess. Så jeg bestemte meg for å ta rådet hans. Den sangen ble det store vendepunktet for meg, forteller Lind.

Lind bor i dag i New York og jobber som låtskriver og produsent.

LES OGSÅ: Hun fikk drahjelp fra Espen Lind og broren

I tillegg til Linds foredrag «Strategiske toner» sto blant annet Mona Grudt på plakaten, i tillegg til komiker Trine Lise Olsen som konferansier, innledning fra SNN-konsernsjef Jan Frode Janson og videohilsen fra statsminister Erna Solberg.

Ut av komfortsonen

Styreleder for HHT-dagen, Hanne Kristiansen, er svært fornøyd med gjennomføringen av arrangementet.

– Jeg er kjempefornøyd med at vi har fått Espen Lind hit. Foredraget hans var veldig relevant og underholdende. I tillegg har han sittet akkurat her i Tromsø og tenkt og drømt stort, noe jeg håper er inspirerende for alle som har vært her i dag. Dessuten er han jo kjempeflink til å synge, sier hun til iTromsø.

Årets tema ved HHT-dagen er «Ut av komfortsonen».

- Tema er valgt fordi vi ser hvor hardt trykket er på å få seg jobb. Med det presset vi har i det norske arbeidslivet nå er temaet høyaktuelt, og man kan si at hele Norge er litt ut av komfortsonen, forteller Kristiansen, som tar en master i ledelse, innovasjon og marked ved UiT.