Kirkefestival med stort spenn

Årets utgave av Tromsø internasjonale kirkefestival spenner over et vidt spekter av arrangement og kunstneriske uttrykk – fra Tord Gustavsens prosjekt «Hymns and Visions» til filmseminar.

FESTIVALSJEFEN: Kjell Y. Riise er festivalsjef for Tromsø internasjonale kirkefestival.   Foto: Helge Matland

Tord GUSTAVSEN: Tord Gustavsen (til høyre) med Simin Tander (vokal) og Jarle Vespestad (slagverk) som spiller på kirkefestivalen åpningsdagen.  Foto: hans fredrik asbjørnsen

kultur

Vokal Nord med barokkorkester og Tord Gustavsen med sitt spennende prosjekt står for de to første konsertene på årets utgave av Tromsø internasjonale kirkefestival. Kirkefestivalen har engasjert et av landets fremste vokalensembler, tromsøbaserte Vokal Nord, til å spille åpningskonserten i Ishavskatedralen.

Til konserten setter koret sammen et orkester med blant andre Anna Star, Knut Erik Sundquist og musikere fra det russiske musikkensemblet Pratum Integrum, som Vokal Nord har hatt et tett samarbeid med tidligere.

LES OGSÅ: Turistbesøk fører til millionbeløp i kirkekassa

Religionsdialog

Senere på kvelden opptrer pianisten Tord Gustavsen sammen med den tysk-afghanske vokalisten Simin Tander og trommeslageren Jarle Vespestad.

– Pianisten Tord Gustavsen kjenner vi; han har gjesta Tromsø og kirkefestivalen før. Sist var det med Solveig Slettahjell. Denne gangen er det hans møte med den afghansk-tyske jazzsangeren Simin Tander som ligger til grunn for det han kommer med. Dette møtet har ført til prosjektet «Hymns and Visions» og CD-en «What was said», sier Kjell Yngve Riise, festivalsjef for Tromsø internasjonale kirkefestival.

– Det har blitt religionsdialog. Norske salmer og religiøse folketoner, for Gustavsen en viktig åndelig arv, er oversatt til pashtu, språket til Simins afghanske far. Oversettelsene er ganske frie, inspirert av kunstnernes felles interesse for den islamske sufi-tradisjonen. Deres konserter har møtt ovasjoner over hele Europa. Vi gleder oss stort over at de kommer til domkirka og kirkefestivalen, fortsetter Riise.

Tradisjon og nyheter

Ellers inneholder festivalen faste innslag som kirkegårdsvandring på Tromsø gravlund med Per Helge Nylund som veiviser, «Orgelsafari» med busstur rundt til flere av byens orgler hvor både byens kirkeorganister, gjester utenfra og orgelstudenter fra konservatoriet spiller. Studenter fra Musikkonservatoriet spiller også gratis lunsjkonserter hver dag fra mandag til fredag i festivaluka; mandagen i Rådhuset og resten i domkirka.

Yann Arthus-Bertrand besøkte 60 land og intervjua 2.000 mennesker for å få svar på spørsmålet «Hva gjør oss til mennesker?» Resultatet ble filmen «Human» som i fjor hadde filmpremière i FNs generalforsamlingssal i New York med Ban Ki-moon og 1.000 andre til stede.

– I samarbeid med Norske Kirkeakademier og Verdensteatret inviterer festivalen til et seminar hvor vi tar utgangspunkt i filmen og fokuserer på den andres ansikt: Flyktningens. I seminaret blir det en samtale mellom assisterende regissør for filmen, Françoise Bernard, og generalsekretær Kristin Gunleiksrud Raaum, opplyser Riise.

Det blir flere visninger av den vel tre timer lange filmen «Human» på Verdensteatret i løpet av festivalen.

LES OGSÅ: Kommer til Operafestivalen