Kombinerer boklansering med utstilling

Hallvard Birkeland har skrevet boka «Min verden. Mitt arbeid» om bildekunstneren Synvis Glinn Nordins kunst. Om to uker lanseres boka under åpninga av ei stor retrospektiv utstilling med kunstneren i Galleri NORD.

BOK OG UTSTILLING: Synvis Nordin (i midten) åpner 27. oktober retrospektiv utstilling hos Hilde Slettvold Eilertsen på Galleri NORD. Samtidig lanseres boka «Min verden. Mitt arbeid» om bildekunstneren Synvis Glinn Nordins kunst, ført i pennen av Hallvard Birkeland. Her planlegger de tre involverte arrangementet.   Foto: Helge Matland

kultur

Engasjement er en felles drivkraft hos de tre personene som spiller hovedrollene i evenementet med både utstillingsåpning og boklansering 27. oktober. Engasjement ligger bak Synvis Nordins arbeid med å skape sine bilder. Det er et utrettelig engasjement for å gjøre et særegent kunstnerskap bedre kjent som har fått Hallvard Birkeland til å skrive boka. Galleristen Hilde Slettvold Eilertsen brenner for kunstformidling.

– Jeg er både stolt og glad for at det er byens nyeste galleri, Galleri NORD, som får muligheten til å vise fram Synvis og hans kunst for et stort publikum, sier Hilde Slettvold Eilertsen.

LES OGÅ: Har samlet kuriøs byhistorie i et maleri

«Fortjener egen bok»

Birkeland har fulgt Nordins karriere lenge og vet å verdsette kunstnerens symbolfylte, naivistiske og lekne uttrykk.

– Synvis har malt hele livet og har en fantastisk produksjon. Ingen har malt byen Tromsø slik Synvis har gjort. Han er en folkekunstner som fortjener si egen kunstbok, sier Birkeland om bokprosjektet som nå er kommet mellom to permer og bare venter på å bli lansert før «Min verden. Mitt arbeid» er i salg i bokhandlene.

LES OGSÅ: Bymarlerne stiller ut sammen

Stor utstilling

– Da jeg lanserte ideen om boka for Synvis, og vi ble enige om å gå for den, fantes det ingen planer om å lage noen utstilling knytta til utgivelsen. Men han vil jo gjerne komme ut med kunsten sin. Så vi fant ut at det var en god tanke å kunne kombinere dette. Hilde Slettvold Eilertsen stilte seg positiv til å ta imot ei utstilling i sitt Galleri NORD, og vi ender opp med ei stor utstilling på rundt 60 malerier, forteller Hallvard Birkeland.

– Det blir ei retrospektiv utstilling, som på samme måte som boka, vil oppsummere mitt kunstnerskap, sier Synvis Nordin.

Han har gjort et omfattende arbeid med å få lånt tilbake bilder som er i andres eie og få dem transportert fra ulike kanter av landet før utstillinga.

– Det betyr at det blir en god del maleri på denne utstillinga som ikke er til salgs. Men utstillinga vil også by på kunst som ikke ennå er solgt, så det vil være mulighet for interesserte å skaffe seg ett eller flere av mine bilder, fortsetter Synvis Nordin.

– Jeg sendte en invitasjon til dronning Sonja om å foreta åpninga av utstillinga. Vi fikk et høflig avslag fra hoffet, men alt ligger til rette for ei festlig markering av kunstneren Synvis likevel, sier Hallvard Birkeland.