Baker Hansen driver si fornorskning av amerikansk cooljazz fra 1960-tallet både på plater og scener. Med Chet Baker gjendikta til hallingdialekt, kom debutalbumet «Ei som deg» i 2014. I år har kvintetten knadd videre på Chet Bakers musikalske og tekstlige univers med «Gamle daga».

– Nå er vi ute på det jeg tror må være årets lengste jazzturné. I løpet av oktober spiller vi 25 konserter, 17 av dem i Nord-Norge, forteller Thomas Litleskare, trompetist og vokalist hos Baker Hansen.

Med Albert Albrigtsen

– Torsdag spiller vi i Tromsø i regi av Tromsø Jazzklubb. Med oss på Bardus har vi for anledninga Albert Albrigtsen som gjesteartist, innehaver av butikken Alberts Musikk og aktiv saksofonist i Tromsøs jazzmiljø, forteller Litleskare.

Albert Albrigtsen kjenner godt Baker Hansens pianist, Kjetil Jerve, som er kjæreste med hans datter Caroline Albrigtsen – for øvrig en dyktig jazzvokalist. Albrigtsen og Jerve har spilt sammen i ulike sammenhenger tidligere, og på denne konserten i Tromsø blir Albert med og tolker Chet Baker.

Norsk virkelighet

De øvrige musikerne publikum får oppleve på Bardus denne torsdagskvelden, er kontrabassist Stian Andreas Andersen og trommis Tore Flatjord.

Sigurd Rotvik Tunestveit fra Ål er også sentral i prosjektet. Han mer gjendikter enn oversetter sangtekstene som ikke bare får ei norsk språkdrakt, men også på en elegant måte blir satt inn i ei norsk virkelighet. På de to plateutgivelsene hører vi ham som vokalist, men han er ikke med til Tromsø.

Lojal fanskare

– Med rundt 120 konserter bak oss, på alt fra små stuer til ledende jazzfestivaler, har vi med våre norske nytolkninger av tidløse jazzlåter opparbeidet oss en lojal fanskare landet over. Nærheten i de norske tekstene gjør at musikken når ut til langt flere enn den hardbarka jazzlytter, og vi håper vi møter mange av dem på Bardus, sier Litleskare.

Etter konserten blir det også en jamsession hvor andre spillesugne kan få mulighet til å spille sammen med «bakerne».

GJEST: Tromsøsaksofonisten Albert Albrigtsen er gjestemusiker med Baker Hansen. Foto: privat