Jakter opptakssteder til Baalsrud-filmen

Til vinteren inntar Hollywood-regissør Harald Zwart og hans filmteam Tromsø i forbindelse med innspillingen av Jan Baalsrud-filmen. Fredag var Zwart på befaring.

filmbefaring: Stjerneregissør Harald Zwart og hans crew fant egnede omgivelser for innspillingen av «Den 12. mann» på Skansen. Her sammen med produsentene Espen Horn og Aage Aaberge, fotograf Geir Hartli Andreassen, innspillingsleder Mike Dignoum og scenograf Mikael Varhely. 

kultur

– Jeg har med fotograf, scenograf og innspillingsleder for å kartlegge hele området, fra FilmCamp til Sommarøy, sier regissør Harald Zwart.

Fantastisk møte

Han er i gang med produksjonen av «Den 12. mann», den nye spillefilmen til 64 millioner kroner om krigshelten Jan Baalsrud. Det er Baalsruds dramatiske flukt fra Rebbenesøya til Sverige våren 1943 det lages ny film om. Sist vinter ble filmens sluttsekvens spilt inn i Indre Troms, nå er det resten av filmen som skal spilles inn.

– Vi hadde en fantastisk tid med samene i forbindelse med innspillingen. Det var skikkelig trivelig og jeg hadde sansen for samenes subtile humor, sier Zwart før han skal på befaring til Skansen-området.

Innspillingen neste år vil skje i løpet av februar og mars. Hotellvert Kjell-Ove Hveding på Sommarøy Arctic Hotell venter storinnrykk i februar i forbindelse med filminnspillingen. Da blir Sommarøy omdannet til et mini-Hollywood.

Langt over snittet

– Øysamfunnet på Sommarøy ligner på Rebbenesøya. Harald Zwart har vært ute hos oss flere ganger allerede, og vi har kapasitet til å huse 50–60 mennesker i forbindelse med innspillingen. Det skal lages filmstudio og næringslivet stiller opp med å låne ut lokaliteter. Det blir helt fantastisk for regionen, sier Hveding.

«Den 12. mann» ligger med sitt budsjett på 64 millioner kroner langt over hva som er gjennomsnittet for en norsk spillefilm. Ifølge produsent Aage Aaberge i Nordisk Film, som går inn med nesten 30 millioner kroner i «Den 12. mann», ligger snittbudsjettet for norske spillefilmer på rundt 20 millioner kroner.

– Sluttscenen er en lang og dramatisk scene. Den kostet 5,2 millioner kroner å lage.

Stort potensial

Norsk filminstitutt har gått inn med 15,5 millioner kroner, i tillegg bidrar FilmCamp, Nordisk Film og TV Fond, Zwart Arbeid, Motion Blur/Horn Produksjon og Filmfond Nord. Daglig leder Bjørn Eirik Olsen i Kulturnæringsstiftelsen mener filmen kan bidra til økt turisme, og viser til Island som har vært innspillingssted for mange storfilmer.

– Vi har gjennom Filmfond Nord gått inn med 1,5 millioner kroner. «Den 12. mann» har potensial til å bli en internasjonal film, dersom Zwart får det til. Det kommer masse turister til Island som følge av filmer som er tatt opp der, sier Olsen.

Premiere 2017

Det ble kamp om å sikre seg TV-rettighetene til filmen.

– NRK har kjøpt filmen, men det skjedde etter kamp om filmen med TV2, sier Aage Aaberge.

Petter Skavlan har skrevet filmens manus, mens Veslemøy Ruud Zwart, Espen Horn og Aage Aaberge fra Nordisk Film er produsenter. Norgespremière er planlagt 10. november 2017.

– Det blir førpremière i Tromsø og i Fredrikstad (Zwarts hjemby, red.anm.), sier Aaberge.