Arbeidet med den halvannen time lange filmen er i innspurten, og skal være ferdig til premièren under International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Festivalen regnes som verdens mest prestisjefylte dokumentarfilmfestival og arrangeres i perioden 16. til 27. november.

Se bilder fra filmen øverst i saken!

Les også: Bringer inn den rå naturen i ny utstilling

På selfangst i to måneder

– IDFA er verdens største dokumentarfilmfestival. Her vil det åpne seg nye muligheter for å komme i kontakt med filmkjøpere. Det er en festival med masse publikum som kjemper om å komme seg inn på kinoene. Sånn sett minner den litt om TIFF, sier Gry Mortensen.

Sammen med kollega Trude Berge Ottersen i filmselskapet Koko Film AS, dro de på selfangst med fangstveteran Bjørne Kvernmo på skuta «Havsel» i fjor vår. To måneder tilbrakte de i selskap med hardbarkede selfangere og blodig selfangst i Vesterisen våren 2015. Fangsten foregikk i isen mellom Jan Mayen, Island og Grønland.

– Vi deltok både i forberedelsene, fangsten og kjøttsalget langs norskekysten. Trude var med to uker på selfangst året før, for å lage en pilot vi kunne bruke for selge inn filmen til finansiører og TV-distributører.

Les også: «Skam»-William spiller i ny tv-serie i Troms

Blir overbevist

I forbindelse med visning av filmens trailer internasjonalt, har de blant annet delt ut selkjøtt. Da de var i Sheffield i sommer for å promotere filmen, ble de overrasket over mottakelsen.

– Vi tilberedte selkjøtt og serverte til folk fra hele verden. Vi så for oss at det kunne bli katastrofe, men det ble tatt imot kjempegodt. Man trenger bare tre setninger for å bli omvendt, og det er at det bare fangstes grønlandssel, som det er veldig mye av, de skytes før det brukes hakapik, det er veterinærinspektører om bord og hele dyret brukes.

Den ene av dem var vegetarianer før de dro på selfangst, men kom tilbake som selkjøttspiser.

– Vi har ikke laget noen propagandafilm for selfangst, men ut ifra et dyrevelferdsmessig synspunkt er selkjøtt noe av det beste du kan spise. Vi ønsket å lage en film om de siste selfangerne, en fangsttradisjon som går 200 år tilbake i tid. På det meste var det over 200 fangstskuter, nå er det bare «Havsel» igjen som aktivt fartøy. Det er en næring som fått et ufortjent dårlig rykte, mener hun.

Les også: «Parkert» nærmer seg ferdig – håper på høstpremiere på VT

Har delt seg

«Sealers – The Last Hunt» har et budsjett på mellom tre og fire millioner kroner. Nordnorsk Filmsenter, som har vært med å finansiere filmen, karakteriserer den på sine hjemmesider som «en drivende, rå, informativ, ydmyk og rock'n'roll-historie om havets cowboyer, som, elsker livet, naturen og skjønnheten på havet».

Gry Mortensen og Trude Berge Ottersen arbeider nå for fullt med innspurten på filmen. Begge opererer som regissører og produsenter for filmen. Mens Trude er i Oslo for å jobbe med fargelegging, samarbeider Gry med lyddesigner Rune Hansen på Aurora Lydstudio for å lydlegge «Sealers». Fire-fem ukers lydarbeid nærmer seg slutten.

– Vi har delt oss i to lag for å bli ferdige.

Les også: Lærer bort filmanmelder-triks (iTromsø Pluss)

Selkjøtt på sykkel

«Sealers – One Last Hunt» deltar i konkurranseprogrammet First Appearance i Amsterdam. Til verdenspremièren i Amsterdam har de med seg en delegasjon med selfanger Bjørne Kvernmo i spissen.

– Vi tar med en gjeng selfangere og selkjøtt. Vi har snakket om å bruke en foodtruck, men kommer kanskje heller til å satse på ei sykkelvogn som sykler rundt og serverer selkjøtt.

TIFF har ikke ennå ikke bestemt seg for om de vil vise filmen under filmfestivalen, uansett vil den bli vist i Tromsø.

– Vi satser på Norgespremiere i starten av 2017 og håper å kunne vise filmen for publikum i januar. Vi tror den både vil interessere unge og gamle. Enkelte kommenterer at den oppleves mer som fiksjon enn dokumentar, det er en dramatisk historie med oppturer og nedturer, sier Gry Mortensen.

SELFANGSTFILM: Lyddesigner Rune Hansen (til venstre) og regissør Gry Mortensen legger lyd på filmen «Sealers – One Last Hunt» på Aurora Lydstudio på Kysten. På lerretet skipper Bjørn Kvernmo. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø