Bringer inn den rå naturen i ny utstilling

«Lys i endring» har Rolf Nerli kalt si utstilling med akrylmaleri og grafikk hos Krane Galleri. Tittelen er betegnende for utstillinga.

KUNSTNEREN: Rolf Nerli med noen av maleriene han stiller ut i Krane Kunstgalleri. Foto: Helge Matland 

STEMNINGER: «Lys i endring», er tittelen på Nerlis utstilling. Dette maleriet viser godt hvordan han bruker lyset til å skape stemning. Foto: Helge Matland 

kultur

Rolf Nerli er ute etter å skape stemninger, og formidle det mystiske ved den urørte naturen. Han prøver å tillegge landskapet det fantastiske, og ønsker å finne en nerve – noe som treffer betrakteren.

Det stofflige uttrykket han oppnår i bildene sine kommer av mange lag akrylmaling – og hele ni ulike farger.

– Jeg jobber innenfor en figurativ tradisjon, men på ingen måte naturalistisk. Jeg forenkler, abstraherer og komponerer med tanke på at det skal bli gode motiv av det. Det er veldig enkelt, og samtidig veldig komplisert å bygge opp et bilde til å bli helt riktig og samtidig spennende, sier Rolf Nerli om måten han jobber på når han skaper sine bilder.

Les også: Nominert til Rockheim Hall of Fame

Årstider

– Jeg bruker mye tid på maleriene mine, legger på lag på lag. Selv om jeg bygger på skisser, gir den langsomme prosessen bildene en mulighet til å gå sine egen vei. Måten jeg bygger opp bildene på er også viktig for å gi dem den taktile overflata og den romlighet og dybden som jeg ønsker å oppnå, sier Nerli.

Ser man Rolf Nerlis landskaper, så opplever man ei reise i årstidenes og døgnets gang. Slik skaper han også ulike stemninger fra stillhet og melankoli til det dramatiske i samspill mellom himmel, jord og fjell og deres speilinger i sjø og vann.

Innimellom kan også menneskelig aktivitet bidra til stemningene. Det kan være en mann i en båt i et stille kveldslandskap eller et skispor på en islagt bekk som både tar oss med inn i bildet og viser oss at vi befinner oss ikke alene i hans landskap.

Les også: Portrett av et kunstnerskap

Utvikling

Rolf Nerli er født i Siljan i Telemark i 1951, men bor og arbeider i Tønsberg. Han er utdanna ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo i tidsrommet 1971–1974, og ved Statens Kunstakademi 1974–1980.

Si første separatutstilling hadde han i Kunstner-forbundet i Oslo i 1980, og har siden drevet en svært aktiv utstillingsvirksomhet med mønstringer over hele landet.

– Jeg har vært gjennom mange faser i mitt kunstnerskap før jeg er kommet dit jeg står i dag. Jeg har vært hyperrealist, sosialrealist på 1970-tallet og jeg har vært folklorist. Det jeg gjør nå tror jeg ikke så mange andre holder på med. Og det er noe som er flott med det som skjer i dagens kunstverden; det er mye mer «tillatt» å gjøre akkurat som man vil enn tidligere. Det gir bredde og mangfold i samtidskunsten, sier Rolf Nerli.