Suksessbok om håkjerringfiske til teaterscenen

«Havboka»har høstet ros i hele Europa. Nå settes den opp som forestilling på Hålogaland Teater.

TIL HT: «Havboka» til forfatter Morten Strøksnes settes opp på Hovedscenen til HT i februar. 

FORNØYD: Teatersjef Inger Buresund presenterte mandag programmet for året 2017 på HT.  Foto: Ronald Johansen

kultur

Mandag slapp Hålogaland Teater programmet for 2017. Blant forestillingene som settes opp finner vi finnmarksforfatteren Morten Strøksnes og «Havboka», som ble utgitt i fjor.

– Den er veldig morsom og interessant. Jeg liker godt den rare blandingen av en god vennskapshistorie om to herrer som er gærne nok til å jakte håkjerring i en gummibåt og faktaviten om havet, sier teatersjef på HT, Inger Buresund.

Stas med hovedscene

Forfatteren er beæret og stolt over å havne på HTs hovedscene i februar. Selv skal han ikke ha så mye med planleggingen og utformingen å gjøre, men spent er han.

– Det er fantastisk artig. Jeg har ingen anelse om hvordan dette er løst, og det er ikke så lett å se for seg, fordi det ikke er noen åpenbare svar på hvordan man omgjør dette til teaterscenen, sier Morten Strøksnes til iTromsø.

LES OGSÅ: Sigrid debuterer på hovedscenen til Nationaltheatret

Selv deltar ikke forfatteren på lanseringen til HT grunnet lansering av boken i Nederland.

Boken, som ble lansert i oktober i fjor, er allerede solgt til over 20 land, og fiskehistorien om de to kompisene i Lofothavet fortsetter å høste toppkarakterer, også i utlandet.

Jobber med skuespillere

Men selv om programmet for neste år nå er lansert, og «Havboka» skal på scenen allerede i februar, er det ennå ikke bestemt hvem som skal spille de to kompisene i gummibåten.

– Det er ikke avklart, men skuespillerne må traktere instrumenter.

– Da vet vi jo at blant annet Trond Petter Stamsø Munch har vært ivrig med gitaren i flere stykker på HT?

– Vi har en fantastisk gjeng her på teateret som kan traktere instrumenter, blant annet Trond Petter, sier Buresund hemmelighetsfullt.

LES OGSÅ: For første gang setter HT opp et stykke for babyer

Sommerfugler

Buresund understreker at det er viktig å kunne bruke de dyktige forfatterne vi har i regionen og gjøre stoff som er lokalt.

– Vi skal vekke gjenklang i nord. Det er viktig for oss, sier teatersjefen.

– Det betyr veldig mye at Nord-Norge har sitt eget teater, men samtidig kan ikke et teater sette opp forestillinger bare fordi forfatteren er nordfra. Heldigvis er ikke det noe problem, for landsdelen har nok av flinke folk å ta av. Da er det ekstra hyggelig at HT har en åpen dør for oss, sier Strøksnes.

LES OGSÅ: Juleeventyr med egen vri