Allerede da museet åpnet klokken 18.00 var folk på plass for å få med seg mest mulig i løpet av arrangementet Desembernatt. Det ble i år arrangert for 11. gang, og en lang rekke ansatte ved museet benyttet anledningen til å dele av sin egen kunnskap og forskning.

Zoolog Karl Frafjord hadde blant annet satt opp en helt egen flaggermusskole, som Villas Stene-Øvernes (9) og Adrian Eriksen (9) prøvde seg på.

EKTE FLAGGERMUS: Villas Stene-Øvernes (til venstre) og kompisen Adrian Eriksen (begge 9 år) besto flaggermusskolen på Tromsø Museum med glans. Alle

– Vi måtte gjennom en helt mørk labyrint med hodelykt på, og svare på spørsmål og så må vi henge opp ned sånn som flaggermus gjør, forteller Villas.

Begge 9-åringene besto flaggermusskolen med glans, og kunne innkassere et diplom som bevis på at de var ekte flaggermus.

Praktisk DNA

LÆRTE BORT: Inger Greve Alsos, professor i biologi, viste fram en del av forskningsprosjektet Ecogen.

I andre etasje kunne Inger Greve Alsos by på en annen utfordring. På verkstedet «Praktisk DNA» fikk både barn og voksne forsøke å smake seg fram til ingrediensene i en juice. Deretter kunne de lete seg fram til hver enkelt frukts DNA-kode for å sjekke om de hadde gjettet riktig.

– Vi er med på et stort nasjonalt forskningsprosjekt hvor vi samler inn DNA fra alt mulig i naturen til et stort databibliotek. På den måten kan man hente inn eksempelvis rypebæsj, DNA-teste det og konkludere med hva rypa har spist, forteller Alsos, som er professor i biologi.

SMAKTE SEG FRAM: Vega Drangfelt (til høyre) og Kari Johanna Fonneland Hansen (begge 10 år) forsøkte å smake seg fram til hvilke ingredienser de ansatte på museet hadde puttet i juicen de fikk smake på.

Vega Drangfelt (10) og Kari Johanna Fonneland Hansen (10) var blant dem som prøvde å smake seg fram til riktige ingredienser, men det var langt fra enkelt.

– Det skal være fem ingredienser, men jeg klarer bare å smake appelsin og ananas. Vi får prøve å se på DNA-kodene i stedet, sier Vega.

Godt besøkt

FORNØYD: Museumsdirektør Marit Anne Hauan er godt fornøyd med kveldens arrangement på museet. I bakgrunnen viser Elsebeth Thomsen fram verdens største egg – et elefantfuglegg.

Museumsdirektør Marit Anne Hauan forteller at det hvert år kommer rundt 600 gjester til Desembernatt på museet.

– På det meste har vi hatt i overkant av 700 gjester, så vi er spente på hvor mange som tar turen til oss i år, sier hun.

De ansatte på museet jobber lenge med å finne på kurs, konkurranser og utstillinger som kan passe for både store og små.

– Vi har en del ting som er tilpasset voksne, for eksempel er det midnattskonsert klokken 23.30. Men vi pakker ikke bort engleverkstedet, for de voksne pleier å kose seg der også, sier Hauan med et smil.