Flaggermusskole og engleverksted ble en hit

Tromsø Museum kunne torsdag kveld by på alt fra flaggermusskole til engleverksted. Det slo an hos tromsøfolk.
kultur

Allerede da museet åpnet klokken 18.00 var folk på plass for å få med seg mest mulig i løpet av arrangementet Desembernatt. Det ble i år arrangert for 11. gang, og en lang rekke ansatte ved museet benyttet anledningen til å dele av sin egen kunnskap og forskning.

Zoolog Karl Frafjord hadde blant annet satt opp en helt egen flaggermusskole, som Villas Stene-Øvernes (9) og Adrian Eriksen (9) prøvde seg på.

EKTE FLAGGERMUS: Villas Stene-Øvernes (til venstre) og kompisen Adrian Eriksen (begge 9 år) besto flaggermusskolen på Tromsø Museum med glans. Alle foto: Renate Pettersen 

– Vi måtte gjennom en helt mørk labyrint med hodelykt på, og svare på spørsmål og så må vi henge opp ned sånn som flaggermus gjør, forteller Villas.

Begge 9-åringene besto flaggermusskolen med glans, og kunne innkassere et diplom som bevis på at de var ekte flaggermus.

Praktisk DNA

LÆRTE BORT: Inger Greve Alsos, professor i biologi, viste fram en del av forskningsprosjektet Ecogen. 

I andre etasje kunne Inger Greve Alsos by på en annen utfordring. På verkstedet «Praktisk DNA» fikk både barn og voksne forsøke å smake seg fram til ingrediensene i en juice. Deretter kunne de lete seg fram til hver enkelt frukts DNA-kode for å sjekke om de hadde gjettet riktig.

– Vi er med på et stort nasjonalt forskningsprosjekt hvor vi samler inn DNA fra alt mulig i naturen til et stort databibliotek. På den måten kan man hente inn eksempelvis rypebæsj, DNA-teste det og konkludere med hva rypa har spist, forteller Alsos, som er professor i biologi.

SMAKTE SEG FRAM: Vega Drangfelt (til høyre) og Kari Johanna Fonneland Hansen (begge 10 år) forsøkte å smake seg fram til hvilke ingredienser de ansatte på museet hadde puttet i juicen de fikk smake på. 

Vega Drangfelt (10) og Kari Johanna Fonneland Hansen (10) var blant dem som prøvde å smake seg fram til riktige ingredienser, men det var langt fra enkelt.

– Det skal være fem ingredienser, men jeg klarer bare å smake appelsin og ananas. Vi får prøve å se på DNA-kodene i stedet, sier Vega.

Godt besøkt

FORNØYD: Museumsdirektør Marit Anne Hauan er godt fornøyd med kveldens arrangement på museet. I bakgrunnen viser Elsebeth Thomsen fram verdens største egg – et elefantfuglegg. 

Museumsdirektør Marit Anne Hauan forteller at det hvert år kommer rundt 600 gjester til Desembernatt på museet.

– På det meste har vi hatt i overkant av 700 gjester, så vi er spente på hvor mange som tar turen til oss i år, sier hun.

De ansatte på museet jobber lenge med å finne på kurs, konkurranser og utstillinger som kan passe for både store og små.

– Vi har en del ting som er tilpasset voksne, for eksempel er det midnattskonsert klokken 23.30. Men vi pakker ikke bort engleverkstedet, for de voksne pleier å kose seg der også, sier Hauan med et smil.