Anmeldelse

Mørk komedie tar for seg vår utilstrekkelighet

Teaterterminalen tar for seg vanskelige problemstillinger med både humor og innsikt.

TEATERTERMINALEN: Haakon M.A. Smestad (fra venstre), Harald Ottesen Nødtvedt, Jon Vegard Hovdal og Turid S. Rivertz Vatne i en scene fra «Natten før julaften». Foto: Helge Matland  Foto: Helge Matland

4

kultur

Dette teaterkompaniet har flytta sin base fra Bergen til Tromsø. Fredag kveld hadde det norgespremière på forestillinga «Natten før julaften» av den skotske dramatikeren og teaterregissøren Anthony Neilson.

Stykket er en mørk, vittig og skarp anti-julefortelling for voksne. Det retter et søkelys mot jula, juleindustrien, dysfunksjonelle familieforhold og all angst, forventning og skuffelse assosiert med disse.

Forventning og forandring

Stykket og de fire skuespillerne på scenen møter publikum med mye svart humor, men under ligger det også en sårhet og søken etter julas verdier som av forskjellige grunner er blitt borte på veien for de fire rollefigurene vi møter.

Så kan vi stille spørsmålet; har jula forandra seg så mye at det er blitt vanskelig å finne glede og verdier i den – eller er det vi som har forandra oss så mye at vi har mista jula slik den var og som vi drømmer og ønsker oss tilbake til?

Selv om de fire figurene på scenen på ulike måter alle er utskudd i samfunnet, er det likevel ikke så altfor vanskelig å kjenne seg igjen i deres følelser.

Persongalleriet

Historien foregår i Geirs varehus. I de kaotiske lokalene sitter han og venter utålmodig på sin venn Simon som han har tilkalt for å få hjelp med en innbruddstyv utkledd som alv, som nettopp er tatt på fersken. Etter hvert dukker også Geirs prostituerte venn Michelle opp. Geir er tilbøyelig til å tro at fyren virkelig er en alv, og etter hvert sniker det seg også hos de andre inn en tvil.

Harald Ottesen Nødtvedt er strålende i rollen som Geir. Jon Vegard Hovdal blir stadig mer overbevisende i sitt forsøk på å fortelle at han virkelig er en alv.

Forestillinga som helhet lider litt av at den nok ikke er tilstrekkelig bearbeidd.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur