«Folkekrav» har passert hundre forestillinger

«Et juleeventyr» har rundet totalt 100 forestillinger på Hålogaland Teater. Hovedrolleinnehaveren vil fortsette så lenge kroppen holder.

SCROOGE: Ketil Høegh som Ebenezer Scrooge i stykket «Et juleeventyr» på Hålogaland Teater.  Foto: Tom Benjaminsen

kultur

Lørdag 3. desember ble en spesiell ettermiddag for Hålogaland Teater. Da hadde nemlig forestillingen «Et juleeventyr» sin forestilling nummer 100 på hovedscenen.

LES OGSÅ: Rekordsalg av billetter hos Hålogaland Teater

Stykket, som er basert på Charles Dickens «A Christmas Carol» fra 1843, ble først satt opp med Ketil Høegh i 2010. Siden da har forestillinga blitt satt opp fire ganger, og det har nærmest blitt et folkekrav fra publikum at stykket skal gå hver jul.

– Lite visste jeg at det skulle bli tatt så godt imot av publikum. Selv om juleeventyret er en klassiker, var vi usikker på om det skulle bli for sentimentalt, men sekserne kom i avisene og reaksjonene fra publikum var gode. Etter hvert har det blitt en tradisjon, sier Høegh til iTromsø.

LES OGSÅ: Dette skjer på HT-scenen i 2017

Krevende

Skuespilleren er ikke i tvil om hvorfor stykket går hjem hos de aller fleste, og at noen bare må ha med seg stykket før det blir skikkelig jul.

– Det er hyggelig for oss at noen bare må ha med seg stykket før det blir skikkelig jul. Kanskje fordi forestillingen sier noe om livet og hvordan vi velger å leve det. Det er noe besnærende med å få sett sitt liv i perspektiv, for så å kunne forandre seg, sier Høegh.

Forestillingen, som er på to timer, er ikke bare teknisk krevende med centimeterpresisjon og et hav av folk som løper bak scenen for å få alt til å klaffe, men også ganske utmattende for skuespilleren.

– Det er fysisk krevende å stå på scenen i to timer. Jeg må fortsatt klare å slå hjul og stå på hendene, i tillegg til å løfte Lille Tim over hodet. Jeg får se hvor lenge jeg klarer det, sier jubilanten, som kunne feire dobbelt sist lørdag.

LES OGSÅ: Få en bilde-smakebit fra alle HT-stykkene

Jubileum

Etter forestillingen ble det en naturlig markering for forestillingen, og ikke minst av hovedrolleinnehaveren selv, som feiret runddag.

– Det er veldig artig at når man passerer hundre forestillinger, så hadde jeg også runddag. Jeg har vært skuespiller i over 30 år, men det er første gang jeg opplever at musikerne får publikum til å synge bursdagssangen for meg. Det ble en utrolig fin og tekkelig feiring, med masse latter og rørende innslag.

– Nå går jeg det nye tiåret i møte med hevet hode, sier Høegh.