Byens best besøkte museum

Interessen for byens polarhistorie er upåklagelig hos turistene. I 2016 ble det rekordbesøk for Polarmuseet og «Polstjerna», med totalt 73.600 besøkende.

populært museum: Polarmuseet er byens best besøkte museum og kunne i 2016 notere seg for nok et rekordår. Foto: Trond Tomassen 

kultur

– Det er fantastiske tall. Siden Tromsø Museum – Universitetsmuseet overtok Polarmuseet i 2009, har vi mer enn doblet det årlige besøket. Det har vært en enorm utvikling, sier vikarierende daglig leder Hanne Hammer Stien på Polarmuseet.

Sterkest økning om vinteren

I 2016 hadde Polarmuseet alene 65.183 besøkende, som er 8.709 flere enn i 2015. Det er en økning på 15,4 prosent. Det gjør Polarmuseet til byens best besøkte museum. «Polstjerna» hadde 8.417 besøkende i fjor.

Fornøyd: Vikarierende daglig leder Hanne Hammer Stien på Polarmuseet kan vise til tidenes besøk. Foto: Mari Hildung  Foto: Mari Hildung

I sommerperioden fra mai til august økte besøket med 12,7 prosent sammenlignet med 2015, men det er den økte vinterturismen som merkes ekstra godt i besøksstatistikken til museet i nordbyen.

– Selv om vi fortsatt har flest besøkende om sommeren, er det om vinteren vi har den prosentvis største økningen. Bare i desember hadde vi 4.553 besøkende, som er en økning på 19,4 prosent i forhold til samme måned i 2015.

Hektisk julaften

I perioden fra 23. til og med 31. desember hadde Polarmuseet 2.078 besøkende. Stien mener det viser at det er et stort behov for aktiviteter i sentrum, og derfor holder de åpent hver dag gjennom hele jula.

– I jula og romjula har vi hatt mellom 300 og 400 besøkende om dagen. På julaften var det kjempetravelt hele dagen. Det viser at turistene ikke bare er interessert i nordlys, hval og hundekjøring, de vil også få med seg polarhistorien som også er en viktig del av Tromsø bys historie, sier Hanne Hammer Stien.

Åpner ny utstilling

Polarmuseet hviler ikke på laurbærene. 22. januar åpner de en ny utstilling som heter «Living Ice/Levende is», i samarbeid med forskningsgruppa Arctic Size. Forskerne stiller seg spørsmålet om hvordan livet i Polhavet påvirkes av den økende smeltingen av havis.

– De forsker på havisbeltet i Polhavet og livet i tilknytning til isen. Det er en aktuell problemstilling i tilknytning til klimaendringene som skjer, sier Stien.

Det kommer også til å skje andre ting i løpet av 2017. De har blant annet fått støtte fra Norsk kulturråd for å oppgradere de faste utstillingene i 2017.

– I første halvår skal vi også bygge om inngangspartiet, og vi får nye toalettfasiliteter.