Amrita om suksessen, usikkerheten og 2017

– Man må stole på sine egne ferdigheter og magefølelsen

Skuespiller Amrita Acharia har vært hjemme i Tromsø i romjula for å lade opp til det som hun håper blir nok et travelt år.

EN­DE­LIG HJEM­ME: – Jeg drar til Tromsø når jeg kan, men det blir ald­ri ofte nok, for­tel­ler den London-ba­ser­te skue­spil­le­ren Am­ri­ta Acha­ria. 

AMRITA ACHARIA:
  • Aktuell i rollen som statsadvokat Amina i «Frikjent 2»som gikk på TV i høst og i ITVs nye storsatsing «The Good Karma Hospital»
  • Født i Nepal, før familien flyttet til Ukraina og siden endte opp i Norge og Tromsø da hun var 13 år. Er i dag engelsk statsborger, men regner seg selv som tromsøværing.
  • Gikk ved dramalinjen ved Kongsbakken VGS.
  • Flyttet delvis til London etter videregående for å studere ved Academy of Live and Recorded Arts i London.
  • Fikk sitt gjennombrudd som karakteren Irri i verdenssensasjonen «Game of Thrones» tilbake i 2011. Der hadde hun jobb til rundt midten av sesong 2.
  • Ble nominert til Amandapris for beste kvinnelige skuespiller i 2014 for sin rolle i Norges Oscar-kandidat «Jeg er Din».
  • Har også vært med i «Død Snø 2», «Lapland» og «Camouflage».
kultur

Med London som boplass, innspilling av «Frikjent 2» i Norge og innspilling av den kommende ITV-serien «The Good Karma Hospital» på Sri Lanka, ble det mye reising og jobb for Acharia i 2016. Akkurat slik hun foretrekker.

– 2016 føles litt som en drøm. Det er ikke så lenge siden, men det var et år fylt av kontraster. Jeg har vært utrolig heldig som har fått vært en del av både «Frikjent 2» og «The Good Karma Hospital», men på den andre siden har jeg måtte være mye borte fra folkene jeg er glad i. Jeg håper likevel det fortsetter slik og at 2017 blir like travelt, sier Acharia over kaffekoppen på Kaffebønna, vel hjemme i Tromsø.

FÅR GÅ I FRED: På tross av å ha vært nominert til Amanda­pris for beste kvinnelige skuespiller og ha vært på skjermen i høst med «Frikjent 2», blir hun ikke gjenkjent på gata vel hjemme i Tromsø.  Foto: Tom Benjaminsen

 

Tror ikke på «Frikjent 3»

Acharia spilte statsadvokat i «Frikjent 2» i høst, men tror personlig ikke det blir noen ny sesong av TV2s seersuksess.

GJERNE MER I NORGE: «Frikjent 2» var en utelukkende positivt opplevelse for Acharia, og nå håper hun at det dukker opp flere interessante jobber i Norge.   Foto: Miso Film/TV2

– Jeg er personlig veldig glad i avslutningen. Den kan alle tolke slik de vil og den vekker mye følelser. Det er ikke noen definitiv slutt, og det passer bra. «Frikjent» skulle være så realistisk som mulig, og i livet får man sjeldent en helt entydig avslutning på noe som helst, sier Acharia.

Ingen klar plan

Acharia er straks på vei tilbake til London, hvor det venter mange promo-oppdrag opp mot premièren på «The Good Karma Hospital» senere i vår. Hun holder også på med litt stemme-arbeid til en kommende amerikansk animasjonsfilm, som hun ikke kan fortelle noe mer om enn så lenge. Usikkerheten ved å ikke ha en fast ni-til-fire-jobb, plager henne fra tid til annen, men friheten setter hun pris på.

VERDEN RUNDT: I høst har hun vært på Sri Lanka og spilt inn TV-serien «The Good Karma Hospital». Den kommer på skjermen i England senere i vår.   Foto: privat

– Jeg klarer ikke sitte stille, så dette yrke passer meg sånn sett bra. Man får bare ta det dag for dag, og stole på sine egne ferdigheter og magefølelsen. På mange auditions vet du ingenting om prosjektet, historien eller karakteren du skal spille, og har kun noen få replikker og fantasien din som hjelp. Da må man kunne stole på sitt eget instinkt og så langt synes jeg det har gått veldig bra, sier skuespilleren.

– Jeg fokuserer på langsiktige mål. Om ti år vil jeg kunne rulle meg nedover IMDB-siden min og være stolt over de valgene jeg har tatt og variasjonen av roller jeg har spilt.

Løp maraton på pur stahet

– Har du laget noen nyttårsforsetter?

– Jeg liker ikke nyttårsforsetter, men liker å sette meg mål både privat og jobbmessig. Det kan være vanskelig å vedlikeholde treningsformen når man er mye på sett, så i fjor satte jeg meg et mål om å løpe London Marathon for å samle inn penger til å bygge skoler i Nepal. Jeg er ikke noe langdistanseløper, men liker en god utfordring. Det lengste jeg hadde løpt i strekk i forkant var 22,5 km et par ganger og mange trodde ikke at jeg kom til å klare å fullføre. Jeg endte opp med å løpe på 3 timer og 46 minutter, og er veldig stolt over det. Det var nok staheten min som kicket inn, for jeg kunne nesten ikke gå dagene etter, sier Acharia med et lurt smil.

Savner kanelboller

2017 er et nærmest uskrevet blad for skuespilleren, og hun vet ikke hva som venter. Kanskje blir det noe helt nytt, innspilling av enda en sesong med «The Good Karma Hospital» eller kanskje vil det bli noen flere jobber her hjemme.

– Det jeg savner mest med Norge er Steike Godts kanelboller. Og norsk traktekaffe. Helt seriøst, forteller Acharia før hun legger til:

– Jeg savner selvsagt også familien min og det dramatiske landskapet. Det er ingen steder i verden som Nord-Norge, og da jeg var på Sri Lanka i november med 30 grader og sol, lengte jeg etter kulde og julestemning. Med det sagt, er jeg veldig privilegert som får gjøre noe jeg virkelig brenner for og jobbe på så spennende steder med fantastiske mennesker. Jeg er spent og optimistisk på hva som venter i år, sier hun.