Tromsø-aktuell irsk komiker om mareritt-forestillingen

Den irske komikeren Ed Byrne kommer til Tromsø 23. februar for å opptre på Kulturhuset.

KOMIKER: Den irske komikeren Ed Byrne kommer til Tromsø i februar. Hvis noen er frekk med meg, så håper jeg de er frekk på engelsk, sånn at jeg kan ta del i det, sier Byrne. 

kultur

Han forteller at det er en viss spenning knyttet til det å ha showet sitt for et publikum som ikke har engelsk som førstespråk.

– Jeg må nok ta det litt saktere, og roe litt ned på de irske glosene. Ellers går det helt fint med et publikum som ikke har engelsk som morsmål. Faktisk så er det litt som når man drar på Shakespeare-komedier: publikum flirer ekstra mye for å vise at de forstår hva som blir sagt, sier Byrne, som for ordens skyld uttales «Burn».

Irer har en noe spesiell navnetradisjon. «Eoghan» uttales for eksempel «Owen».

LES OGSÅ: Stjernekomiker opplevde polart mareritt i Tromsø

Toalettrøbbel

Byrne er kjent i Storbritannia, og et fast innslag på en rekke panelshow, blant annet TV-programmet "Mock the Week". Byrne forteller at det stor forskjell på å opptre hjemme i Irland, og i England.

– I Irland har publikum en mye lavere terskel for å delta i forestillingen med spørsmål, og innspill underveis. Det som ikke er like hyggelig er at de har en ikke-eksisterende terskel for å gå på do eller reise seg for å kjøpe mer øl utenom pausen i forestillinga.

– Det var på sitt verste under en gig jeg gjorde i Galway, og det var umulig å konsentrer seg. Da jeg skulle annonsere den planlagte pausen, måtte jeg si «Ja, da tar vi en pause, slik at dere kan fortsette å gjøre nøyaktig det samme som dere gjør nå: gå på do og kjøpe mer øl». Det slo veldig godt an blant dem som hadde sittet pliktoppfyllende i setene sine, så noen gode mennesker finnes ennå der ute, sier Byrne.

LES OGSÅ: Verdens morsomste nerd

Deltakelse

Han håper også at publikummet i Tromsø tør å delta i forestillingen.

– De har anledning til å delta i forestillingen hvis de ønsker, men jeg skal ikke terge noen hvis de ikke ber om det. Hvis noen er frekk med meg, så håper jeg de er frekk på engelsk, sånn at jeg kan ta del i det, påpker komikeren.

Dette er andre gangen han opptrer i Norge.

– Forrige gang jeg var her fremførte jeg en «best of» og tok bare høydepunkter fra tidligere show. Dette er første gangen jeg kommer med et helt show, nå med mitt siste: «Outside, looking in». Jeg har byttet ut noen deler som omhandler britisk politikk, ellers er det hele showet. Jeg er spent på hva publikummet i Tromsø synes om det. Humor kan variere veldig fra hvor man er i verden og spiller.

Floppet i USA

Den plassen humoren hans har slått dårligst an, er i USA.

– Jeg fortalte ei "rutine" som hadde fungert veldig bra tidligere, om hvordan menn er «dicks» mot hverandre og kvinner virker hyggelig mot hverandre. Hvis ei dame introduserer den nye typen sin til venninnene sine, så er de hyggelig og hilser og sier «du må behandle henne bra, hun er min beste venn», og de tar deg kanskje til siden og hvisker «hvis du gjør henne noe vondt, så skal jeg kappe ballene av deg og putte de i en plastpose.»

– Mens når en mann introduserer kjæresten sin til kompisene sine så er det omvendt. De er «total dicks», og sier «hvorfor i all verden har du endt opp med han? Du er jo pen i motsetning til kompisen vår». Under showene i USA flirte ingen. Der ser de visst på menn som mer beskyttende med en «bros before hoes»-mentalitet og kvinner som ganske «bitchy».

– Og det kunne jeg jo i hvert fall ikke si, for da ville jeg virket som en irsk kvinnehater. Rutinen hadde slått an kjempebra tidligere, men var skivebom i USA. Det er jo det som er artig med å være komiker, man lærer mye om folk og kulturer gjennom hva de synes er artig.

I fjor sommer var en annen irsk komiker i Tromsø, nemlig Dara Ó Briain. Byrne var forlover i Daras bryllup.

–Ó Briain anbefalte meg å besøke Tromsø etter at han var her i fjor, så da måtte også jeg ta meg turen. Forrige gang jeg var i området ble det begrenset tid til å hilse på de ansatte på hotellet, så får håpe jeg rekker å gjøre mer ut av det denne gangen.