Hålogaland Teater tar oss med på mange reiser i «Apene i Himalaya»

Vi bor i en reisende verden. Alle reiser mer og mer – på ulike måter og av ulike grunner.

KINESISK: De kinesiske skuespillerne Ma Zhuojun, Li Jialong og Wang Yao i en scene fra forestillinga «Apene i Himalaya».  Foto: Tom Benjaminsen

4

Apene i Himalaya
  • Av Kim Davies, Sombel Gaffarova, Mike van Graan, Liv Heløe, Gu Lei, Letizia Russo, Zhu Yi, Hanne Ørstavik
  • Bearbeidelse: Jon Tombre, Yngvar Julin, Vilma Štritof
  • Oversettelse: Ragnar Olsen
  • Regi: Jon Tombre
  • Scenografi: Yngvar Julin
  • Kostymedesign: Yngvar Julin
  • Lysdesign: Jon Paulsen
  • Lyddesign: Kolbjørn Lyslo
  • Med: Guri Johnson, Karl Flyman, Huy Le Vo, Maria Grazia di Meo, Jørn-Bjørn Fuller-Gee, Ma Zhuojun, Li Jialong, Wang Yao
  • Première: Hålogaland Teater, Scene Øst, 18. januar
kultur

Det tas avskjed. Vi reiser – noen av fri vilje, andre av nødvendighet. Mennesker møter hverandre. Kulturer møtes.

– Alt vi er, er resultat av møter med andre, samme hvem vi er, heter det et sted i forestillinga «Apene i Himalaya».

Kultur og erkjennelse av seg selv oppstår i møtet med andre. Historier om mennesker i bevegelse er også utgangspunkt for de åtte fortellingene, skrevet av åtte forskjellige dramatikere fra ulike kanter av verden, og som er vevd sammen til en ny enhet i denne forestillinga.

Transit

«Apene i Himalaya» inngår i et av Hålogaland Teaters hovedprogram for de fire neste årene, og som har fått tittelen «Transit».

Historien, eller historiene, om forflytning er viktig fordi det berører oss som fellesskap, enten vi er på reise eller dem som tar imot de reisende.

Møter: Av reiser følger møter, både mellom mennesker og kulturer. Her ser vi Jørn-Bjørn Fuller-Gee og Maria Grazia di Meo i ett av dem.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Forestillinga gir oss de personlige historiene. Vi møter noen som er i ferd med å dra og hvorfor de vil bort, vi møter noen som er på vei og tankene rundt det å dra fra noen og møte det ukjente. Andre er kommet fram til et nytt sted og reflekter over sin nye virkelighet der i relasjon til den de reiste fra.

«Hjemme vet jeg hva alle skal og vil. Ingenting er viktig. Ingen er spesielle. Her vet jeg ikke noe om noen. Ingen vet noe om meg. Alt er mulig», sier en ung mann vi møter i stykket.

Vi vet at det kanskje ikke er så enkelt.

Åpne fortellinger

Regissør Jon Tombre forteller historiene på en åpen måte. Musikken. Fremmedheten i det kinesiske språket og de stiliserte bevegelsene med utgangspunkt i klassisk kinesisk teater. Måten han bruker bevegelsene på scenen. Alt drar teatret mot et åpnere danseuttrykk som overlater mer til oss som publikum; til våre egne erfaringer og våre egne holdninger.

Kinesisk: «Apene i Himalaya» benytter seg også av elementer fra andre sceniske uttrykk enn den vestlige teatertradisjonen. Her ser vi Ma Zhuojun i stiliserte bevegelser med røtter i klassisk kinesisk tradisjon.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Også mange av tekstene har en åpenhet som inviter oss inn som medskapere i fortellingene.

Det varierer hvor godt det fungerer. Noen ganger har jeg en følelse at grepene som tas gir en utilsikta overtydelighet. Andre ganger kan jeg slite med at ting kan bli vel tilslørt.

Globalt

I Kina møter vi en person på vei til flyplassen i en taxi, og i jungelen i Sør-Afrika er et gissel på en usikker ferd mens han venter på å bli solgt til terrorgruppa Boko Haram. I New York venter ei kinesisk jente på foreldrene sine som skal komme til metropolen for å kjøpe ei leilighet og i Norge venter ei kvinne på en mann som skal hjelpe henne med å flytte.

Dette er noen av historiene som fortelles. Forflytning, reiser, kulturmøter og kulturkollisjoner er globale fenomen. Historiene som flettes sammen er skrevet av åtte dramatikere fra sju ulike land. Det skaper variasjon og understreker det globale i problemstillingene. Og dette understrekes på en fin måte av det flerkulturelle ensemblet vi møter på scenen.

«Apene i Himalaya» er blitt ei annerledes og spennende forestilling som skiller seg fra det meste jeg har sett tidligere. Hålogaland Teater og Jon Tombre har ikke vært redd for å prøve, og de får mye til.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur